01 de agost de 2016
01.08.2016

Nylstar: del 70% de la plantilla al carrer, a 180 baixes temporals

Amb matisos, l´empresa veu amb bons ulls la retirada de l´ERO d´extinció; els treballadors acceptarien unes 50 baixes voluntàries

01.08.2016 | 16:45

EL FUTUR DE L´ANTIGA SAFA. Gir en el conflicte laboral que viu la factoria tèxtil Nylstar –abans SAFA– de Blanes: en un reunió celebrada ahir a Girona, l´empresa es va mostrar disposada a retirar l´acomiadament col·lectiu que preveu deixar al carrer 155 treballadors el proper 18 d´agost, a canvi de suspendre temporalment de feina uns 180 empleats durant quatre mesos i mig, fins a final d´any.

Primer dia d´agost i primer dia de vacances forçades per al 100% de la plantilla de Nylstar, sobre la qual pesa, encara, la proposta de la direcció d´enviar al carrer 155 dels 216 treballadors que té la històrica factoria tèxtil de Blanes. I en plena canícula, ahir, jornada en què la calor sufocant va concedir certa treva, nova reunió a Girona, sota la mediació del Govern català, entre representants sindicals i una delegació de la societat d´inversions Praedium, propietària de Nylstar, per buscar una alternativa a l´acomiadament col·lectiu de més del 70% de la plantilla.

«Hi ha hagut moviments», apuntava el president del comitè d´empresa, Juan José Rodríguez (UGT); això és: la propietat acceptaria la proposta de la mediació de convertir l´Expedient de Regulació d´Ocupació (ERO) d´extinció en un expedient de suspensió temporal que afectaria uns 180 empleats, que s´activaria el 15 d´agost i estaria vigent fins al 31 de desembre d´enguany i que permetria guanyar temps en la cursa contra rellotge per trobar un nou inversor disposat a donar viabilitat a un projecte industrial tocat de mort.

Amb un nou ERO temporal que, això sí, no compta amb el suport de CCOO, en minoria a Nylstar, els treballadors podrien cobrar l´atur durants uns mesos i se´ls conservarien les pagues extres i de vacances. D´altra banda, el comitè d´empresa acceptaria una cinquantena d´acomiadaments voluntaris, un mesura que oferiria, en paraules de Rodríguez, «una sortida digna als companys que apostin per marxar de l´empresa» (amb una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats cobrades).

Provocar un concurs de creditors en el cas que s´arribi al 30 de setembre sense cap nova injecció de capital ni que aparegui un nou soci industrial seria l´altra peça que completaria aquest trencaclosques a proposta de la UGT que, no obstant això, Praedium no veu massa clara; els propietaris de Nylstar, que de moment han instat un preconcurs, posposen la presentació de l´antiga suspensió de pagaments al proper 7 de novembre, data que el sindicat ugetista veu massa lluny en el calendari.

Tampoc accepta Praedium, almenys d´entrada, una clàusula per la qual aquesta societat inversora i el seu màxim accionista, Alfons Cirera, es farien responsables (via pagament d´indemnitzacions als treballadors si l´empresa no torna a l´activitat) davant d´un hipotètic incompliment de qualsevol acord que entre les parts. El comitè, que pensa encara que la salvació de Nylstar passa per un nou inversor –d´aquí l´interès dels treballadors de forçar el concurs– sosté que la situació «ha canviat bastant». Avui, a Girona, la negociació prossegueix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook