La recollida de roba usada amb finalitats solidàries ha augmentat un 37% a les comarques gironines durant el primer semestre d'any. La Fundació Humana, que gestiona els contenidors on es poden dipositar les peces, ha recollit 226.831 quilos de roba entre gener i juny del 2016 (l'any passat, en el mateix període van ser-ne 166.149). Les peces que estan en més bon estat, que solen ser la meitat de les que es recullen, van a parar a botigues de segona mà o bé s'envien a l'Àfrica. La resta de roba es recicla i només un 7% va a parar a la incineradora. En aquests moments, l'ONG Humana té 219 contenidors per a la recollida de roba usada repartits en 77 municipis de la demarcació.

Des del gener i fins a finals de juny, l'ONG Humana ha recollit 226,8 tones de roba usada arreu de les comarques gironines. En comparació amb el mateix període del 2015, això representa un augment d'un 37% de les donacions, moltes de les quals tindran un segon ús. El 97% de tot aquest tèxtil, que l'entitat recull de manera gratuïta, s'envia a la planta de classificació que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). El 3% restant, l'ONG el ven a empreses de reciclatge.Un cop les peces arriben al centre de tractament, el personal d'Humana les classifica. La meitat es reutilitzaran, bé sigui aquí en botigues de segona mà (12,5%) bé sigui enviant-se a l'Àfrica (36,5%), on Humana les ven a preus baixos a comerciants locals.

La resta del tèxtil que es recull s'envia a reciclar (més del 39,5%) o es destina a valorització energètica (4%). Només un 7,5% de totes les tones que es recullen aniran a parar a la incineradora. 219 contenidors a 77 poblesA dia d'avui, l'entitat té 219 contenidors per a la recollida de roba usada repartits en 77 pobles de la demarcació. El responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, Jose Arrancudiaga, agraeix "la col·laboració ciutadana per donar una finalitat social" a aquelles peces que ja són velles o han quedat arraconades a l'armari. "Això possibilita que cada any augmenti el volum de tèxtil recollit i, de retruc, contribueix a la sostenibilitat global", precisa.I és que reutilitzar i reciclar el tèxtil evita que, quan la roba es crema a la incineradora, es generin tones de CO2 que s'envien a l'atmosfera.

En concret, les 226 tones de roba recollides a les comarques gironines durant el primer semestre del 2016 han permès evitar llançar-ne 718 de diòxid de carboni a l'atmosfera. Projectes solidarisArreu de l'estat espanyol, la Fundació Humana té 39 botigues de roba de segona mà. D'aquestes, disset es troben a Barcelona. A Catalunya, l'entitat té repartits 1.465 contenidors a gairebé 200 municipis d'arreu del territori. Tots els recursos que Humana obté gràcies a la recollida de roba serveixen per finançar a projectes solidaris. En els darrers cinc anys, l'entitat ha aportat 10,4 MEUR a projectes d'educació i agricultura a l'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia.