UGT ha xifrat en 60.847 milions la quantitat que la Seguretat Social ha deixat d'ingressar els últims cinc anys a causa de la destrucció d'ocupació, la precarització de les condicions laborals i les bonificacions i reduccions en les quotes de cotització que paguen les empreses. Així ho va expressar, ahir a Barcelona, la vicepresidenta general de l'Àrea Externa de la UGT de Catalunya, Laura Pelay, durant la presentació de l'informe L'espoliació a la Seguretat Social, elaborat pel sindicat a partir de dades facilitades per la mateixa Seguretat Social. L'estudi conclou que el Govern ha posat com a excusa la crisi i la destrucció d'ocupació per "atacar" el sistema de pensions.

Desmantellar el sistema

"Aquest informe busca posar llum al desmantellament del sistema d'ingressos i al mal ús de la guardiola de la Seguretat Social", va declarar Pelay, que va recordar que al llarg dels últims cinc anys el Govern central ha disposat de gairebé el 70% del Fons de Reserva de la Seguretat Social, cosa que, considera, constitueix un "atac interessat" per acabar amb el sistema de pensions, "un cavall de Troia" que, segons el seu parer, està destruint el sistema des de dins.

En la seva intervernció, Pelay va advertir de la necessitat de centrar el debat de la insostenibilitat del sistema de la Seguretat Social en els ingressos i no pas en les despeses ja que, segons va apuntar la sindicalista, si s'haguessin mantingut les cotitzacions en el 87% del total d'ingressos, el sistema ha?gués ingressat 32.966 milions d'euros, cosa que certifica, per altra banda, que és "prou robust". Uns diners que, amb 21.106 milions més que l'informe elaborat per la UGT de Catalunya calcula que s'han perdut a causa del "pes mort" de les bonificacions i de les reduccions en les quotes que paguen les empreses; aquesta quantitat, sumada a d'altres 6.000 milions no ingressats com a conseqüència de la no cotització dels empleats per la Llei de Dependència, sumen els 60.847 milions que des de la UGT estimen que s'han perdut.

En aquest context, la sindicalista lamenta, a més, que s'està culpabilitzant els treballadors de la viabilitat del sistema i que s'està traslladant el problema a la demografia. Apunta, no obstant això, que mentre no s'acabi amb la precarietat de les condicions laborals tot seguirà igual, ja que les persones no podran dissenyar els seus plans de vida i la població seguirà envellint. La sindicalista alerta que estem "davant d'un peix que es mossega la cua" i que estem acabant amb el sistema de pensions, que ha definit com una de les millors eines de cohesió social que existeixen.

La UGT defensa la creació de noves mesures impositives com a solució a la problemàtica actual. Per exemple, el sindicat insisteix que resulta "necessari" disminuir dràsticament la desigualtat entre salaris i rendes de capital; eliminar "les discriminacions que es realitzen en el nostre mercat de treball i que, per exemple, fan que les dones encara avui dia no s'incorporin al mercat de treball en igualtat de condicions que els homes".