Analistes privats i organismes internacionals estan actualitzant les seves previsions per a Espanya, segons les quals l'avanç de l'economia durant el 2016 es considera superior a l'inicialment calculat, mentre que per a 2017 auguren una major desacceleració després de l'inesperat Brexit. El vot majoritari dels britànics el passat 23 de juny a favor de la sortida de la Unió Europea (UE) ha afegit incertesa al panorama econòmic d'Europa, per al qual les previsions ja eren prudents davant la frenada de les economies xinesa i nord-americana. Tot i així, Espanya seguirà sent el país que més creixerà el 2017 entre les principals economies europees.

Als riscos externs s'afegeix el fet que a l'Estat espanyol s'estigui allargant el procés de formació de nou Govern, el que podria influir negativament en el creixement de l'any vinent, una advertència que aquesta setmana va reiterar Moody 's Analytics, que veu perillar els actuals nivells de consum i inversió en cas que es prolongui la paralització política.

Tanmateix, la majoria dels serveis d'estudis coincideixen que de moment l'economia espanyola es mostra resistent a estancament polític, el que els ha portat a elevar les seves estimacions de creixement per a aquest any.

L'últim ha estat BBVA Research, que aquesta setmana ha pujat quatre dècimes la seva anterior previsió de PIB per a aquest any, fins al 3,1%, tot i que ha baixat altres quatre dècimes la de l'any que ve, fins al 2,3%. Es tracta de la previsió més alta que tan analistes privats com a entitats públiques donen per a aquest any, una dècima per sobre de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) i la de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE).

Els tres serveis d'anàlisi formen part del grup d'experts de Funcas, la previsió de consens també ha pujat recentment, fins al 2,9% el 2016 i el 2,3% el 2017, estimacions que coincideixen amb les del Govern en funcions, que fa dues setmanes s'elevava dues dècimes el creixement per a aquest any i baixava una dècima la de l'any que ve.

La millora de les previsions per aquest any es basa sobretot en el dinamisme mostrat pel consum de les llars i l'ocupació als dos primers trimestres de l'any, tot i que per a la segona part de l'any gairebé tots coincideixen que es produirà un alentiment de l'avanç trimestral del PIB.

No obstant això, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) calcula que l'economia tornarà a créixer un 0,7% els dos

pròxims trimestres, d'acord amb els resultats del seu model de predicció que va actualitzar fa una setmana, fet que suposa una taxa idèntica a l'avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per al segon trimestre.

Els organismes internacionals són més conservadors en les seves estimacions, ja que tant la Comissió Europea (CE) com el Fons Monetari Internacional (FMI) preveuen un creixement del 2,6% per a aquest any, una previsió que en el cas de l'Executiu comunitari és ja antiga (del mes de maig), però que l'FMI acaba de confirmar a juliol al temps que ha baixat la del 2017 dues dècimes, al 2,1%.

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va actualitzar les seves en juny i va pujar la d'aquest any una desena, al 2,8%, mentre que va baixar la de l'any que ve al 2,3%, dues dècimes menys.