Sikkhona fa tan sols uns dos anys que és en el mercat. Els socis fundadors de la companyia, Àlex Galofré i Ferran Ramon-Cortés, amb el 50% de les accions cadascun, van facturar 60.000 euros en el tancament del seu primer exercici del 2015 i preveuen tancar el 2016 amb uns ingressos de 130.000 euros. El salt de la companyia, però, serà el 2017 quan el pla estratègic que han dissenyat aquests dos professionals preveu doblar la facturació fins als 260.000 euros, gràcies a les vendes a l'estranger del seu model de recursos humans que passaran a tenir un pes per sobre del 30% del total de la seva facturació.

Recuperar o millorar la productivitat és l'objectiu de Sikkhona quan intervé en una empresa. De la seva curta experiència, Ramon-Cortés destaca que les patologies que es troben en entrar en una companyia són bàsicament dues. D'una banda la manca d'implicació de la plantilla en el projecte empresarial, per la desconfiança amb el lideratge de l'empresa, i d'altra banda conflictes interns originats per les males interpretacions dels correus electrònics i dels missatges de "Whatsapp". La solució que aporta Sikkhona es basa a potenciar les relacions personals, el cara a cara entre les persones amb l'objectiu de recuperar la confiança dels ?empleats amb el projecte empresarial.

Els socis han observat que, una part de les empreses han recuperat la figura del directiu "autoritari" que imposa un model de relacions entre departaments i equips humans basat en la jerarquia, on el diàleg no existeix i on les ?distàncies es van engrandint.