El Bundesbank, el banc central alemany, recomana elevar l'edat de jubilació fins als 69 anys per a ?l'any 2060 en el seu informe mensual que es va publicar ahir.

Els alemanys, sosté l'autoritat monetària germànica, han de treballar durant més temps i, alhora, elevar les seves contribucions de la jubilació, ha indicat el banc central. La favorable situació financera de les jubilacions estatals i els càlculs previs elaborats pel Govern alemany fins a l'any 2030 no han de "confondre'ns", diu el Bundesbank, sobre el fet que es necessiten "més ajustos ineludibles", escriu en el seu darrer informe. "Per això no hauria de ser tabú parlar sobre una vida laboral més llarga", afegeix.

"La confiança en les pensions podria reforçar-se, i la incertesa sobre l'estabilitat financera podria reduir-se si els paràmetres de l'edat de jubilació, els nivells de provisions i les taxes de contribució s'ajustessin a llarg termini", assenyala un extracte de l'informe recollit per Bloomberg.

Arribats a aquest punt, el Bundesbank assegura que els actuals plans del Govern alemany que preveuen incrementar l'edat de jubilació a 67 anys el 2030 i augmentar les contribucions no tenen en compte el fet que la relació entre jubilats i treballadors s'ampliarà encara més.

"L'augment de l'esperança de vida significa que els jubilats cobraran del fons de pensions durant un període de temps més llarg. Al mateix temps, el descens de la natalitat provocarà que hi hagi més pensionistes per treballador en actiu", apunta el regulador alemany. En aquesta línia, el banc central alemany recomana elevar l'edat de jubilació fins als 69 anys fins a 2060. Amb això s'evitaria a llarg termini un fort descens del nivell de les jubilacions.

No obstant això, fins i tot en aquest cas caldria esperar una pujada de la contribució a les jubilacions de l'actual 18,7 per cent a gairebé un 24 per cent del salari brut del treballador, ha apuntat el Bundesbank, en recordar que un dels principals problemes d'Alemanya és l'envelliment de la societat.

Malgrat l'informe del Bundesbank, Berlín nega que hi hagi cap previsió d'elevar l'edat de jubilació als 69 anys. En aquesta línia, "el Govern alemany està a favor de la jubilació als 67", va assenyalar, ahir, el portaveu de la canceller Angela Merkel, Steffen Seibert.

"Sempre hi ha discussions sobre aquest tema i, algunes vegades, també el Bundesbank hi participa", va afegir el portaveu, que va insistir que el Govern alemany segueix apostant per elevar la jubilació gradualment fins als 67 d'aquí a l'any 2029.

En aquest context, el Bundesbank sosté que els plans actuals del govern, que inclouen l'edat de jubilació als 67 anys el 2030 i l'augment de les contribucions, no tenen en compte el fet que la relació entre jubilats i contribuents s'ampliarà encara més.

Creix l'esperança de vida

L'augment de l'esperança de vida equival a dir que per pagar les pensions dels jubilats caldrà extreure recursos dels fons de pensions durant un període de temps més llarg; en aquest context una generació sencera de baby boomers que es jubila el 2030 comportarà que hi haurà més pensionistes per persona adulta en edat de treballar; en paral·lel, les taxes de natalitat es mantenen baixes, d'acord amb les dades amb què treballa el banc central alemany.