16 de agost de 2016
16.08.2016

L'ocupació industrial, un 26% per sota dels nivells d'abans de la crisi

El sector ocupa 590.500 treballadors el segon trimestre d'aquest any, segons dades de l'EPA

16.08.2016 | 07:16

El sector industrial català ocupava 590.500 treballadors aquest segon trimestre, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA). Tot i ser la xifra més alta d'empleats industrials dels últims cinc anys, aquest nombre encara està un 26,51% per sota de l'ocupació industrial que hi havia abans de la crisi.
La directora general d'Indústria, Núria Betriu creu que el desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria aprovat al Parlament aquest 13 de juliol ajudarà Catalunya a liderar la quarta revolució industrial i digital del sud d'Europa. Betriu, però, alerta que la recuperació d'aquesta ocupació serà progressiva perquè aquesta quarta revolució industrial no es caracteritza per ser un model de mà d'obra intensiva.
En aquest context, entre que l'ocupació industrial encara està un 26% per sota de l'ocupació que hi havia abans de la crisi, el sector serveis ja gairebé ha recuperat tota l'ocupació perduda durant aquest últim llarg període d'una crisi que ha inclòs dues profundes recessions. En aquest sector terciari, tan sols li falta créixer en ocupació un 0,47%, uns 11.000 llocs de treball, per recuperar el cens laboral que hi havia en el primer trimestre del 2008. Una altra cosa a banda és el sector de la construcció, el més castigat per l'esclat de la bombolla immobiliària i que encara no s'ha recuperat de la patacada.
Aquest segon trimestre la construcció registrava una ocupació que estava un 56,8% per sota del cens laboral que tenia el 2008. Des del Departament d'Empresa i Coneixement es matisa que una part significativa de l'ocupació que s'imputa al sector serveis són activitats que se circumscriuen en àmbits relacionades amb la indústria, com poden ser els gabinets de professionals de l'enginyeria.
El Govern "creu molt" en el Pacte Nacional per a la Indústria que el 13 de juliol passat va aprovar el Parlament, afirma Núria Betriu, directora general d'Indústria. Per a la també consellera delegada d'Acció, l'agència catalana per a la competitivitat de les empreses, aquest pacte nacional ha de servir per llançar un paquet de mesures importants per consolidar la quarta revolució industrial que ve condicionada per la irrupció de la tecnologia digital.

Quarta revolució industrial
Betriu reflexiona que aquesta quarta revolució industrial no es caracteritza per venir acompanyada d'un model laboral basat en mà d'obra intensiva sinó que es tracta d'una activitat que requereix de treballadors molt qualificats i amb una productivitat amb un alt valor afegit.
Per a la directora general d'Indústria aquestes exigències no han de ser vistes en temor per part de Catalunya sinó com una oportunitat per accelerar tot un conjunt d'instal·lacions i activitats que ja estan en marxa al país i que tenen un alt nivell d'activitat. Betriu es refereix als centres d'innovació, a les universitats, centres tecnològics i a l'esperit emprenedor dels joves que es tradueix amb un sector d'empreses start ups' molt competitiu i reconegut arreu del món.

Formació professional
La formació professional serà una de les actuacions prioritàries del Pacte Nacional per a la Indústria i haurà de servir per incrementar el nombre de treballadors amb capacitats i habilitats suficients per cobrir la demanda exigent d'aquestes noves activitats empresarials que es generaran els pròxims anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook