La demarcació de Girona va registrar un total de 642 hipoteques sobre habitatges durant el mes de juny, segons les dades que va proporcionar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això representa un increment del 77,34% en relació amb el mateix mes de l'any anterior on se'n van registrar 362, i només va suposar un creixement del 13,83% respecte a l'any anterior, el 2014.

En l'àmbit català, el nombre d'hipoteques sobre habitatges signades a Catalunya durant el mes de juny va assolir les 4.161, el que representa un creixement del 51,1% en relació al mateix mes de l'any 2015, segons va publicar l'INE. Per contra, el nombre de préstecs immobiliaris va caure en un 7,4% durant el mes de juny en relació al maig. L'import total del capital prestat s'ha alçat al juny fins els 559,7 milions d'euros, el que representa un 72,7% més que durant el mateix període de l'any anterior i un 10,8% més que en relació al mes de maig. Així, l'import mitjà de les hipoteques signades al juny a Catalunya ascendeix als 134.509 euros.

El balanç estatal

La signatura de noves hipoteques per a l'adquisició d'un habitatge va créixer el 15,5% al juny en taxa interanual, un percentatge que, tot i això, és inferior que el registrat al maig, quan l'alça va ser del 34,1%. Malgrat aquest alentiment del creixement, la constitució d'hipoteques noves sobre habitatge porta més de dos anys a l'alça segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que revelen que al juny, el nombre d'aquests crèdits va arribar als 25.274. Aquesta xifra és un 4,9% menor que la registrada al maig, quan es va arribar als 26.579 contractes.

El valor d'aquestes hipoteques sobre habitatge inscrites en els registres de la propietat, va sumar el juny 2.843,7 milions d'euros, un 24,2% més que un any abans, i un 2,4% més que al maig. L'import mitjà dels préstecs hipotecaris es va situar en 112.516 euros, fet que suposa un 7,5% més respecte a un any abans, i un 7,7% enfront de maig.

Després de publicar les dades, el cap d'Estudis d'Idealista, Fernando Encinar, va confirmar que encara que el nombre d'hipoteques es manté alça, i no ha perdut els dos dígits de creixement, «sembla haver relaxat el ritme enfront de mesos anteriors». En aquest sentit, va destacar que les hipoteques a tipus fix segueixen augmentant i s'estan convertint en el «factor clau» d'aquests trimestres, «ja que la major part de les entitats han donat instruccions als seus equips per potenciar aquest tipus de préstecs front als variables». «La pujada del nombre d'hipoteques fixes, unides a la inexistència de noves ofertes a tipus variable, han provocat que els tipus mitjans als que s'està prestant repunten lleugerament», va precisar Encinar.

De la mateixa manera, el director del Gabinet d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, va indicar que cal seguir de prop l'evolució d'aquest indicador tan important per mesurar la salut del mercat immobiliari. «El moment actual és important perquè, tot i que la hipoteca variable seguirà oferint-se, és probable que el sistema financer faci pinya al voltant de les hipoteques fixes i mixtes, que són bones per als seus interessos i alhora que proporcionen seguretat als clients».

I és que les dades de l'INE publicades ahir revelen que en la contractació d'hipoteques cada vegada són més els que opten pels tipus fixos, el 23,4%, mentre que el 76,6% segueix triant el variable. Dins de les hipoteques a interès variable, l'euríbor segueix sent el tipus de referència més utilitzat, en concret en el 93,6% dels nous contractes.

El tipus mitjà d'interès a l'inici d'una hipoteca constituïda sobre habitatges -el termini mitjà és de 22 anys- és del 3,24%, un 3,3% menys. Les mateixes dades de juny mostren que el nombre total d'hipoteques que van registrar canvis en les seves condicions va arribar a les 13.174, el 8% menys en taxa interanual. En habitatges, el nombre d'hipoteques que van modificar les seves condicions va disminuir un 1,8%.

Atenent a la classe de canvi en les condicions, es van produir 9.940 novacions (o modificacions produïdes amb la mateixa entitat financera), el 10,7% menys.

El nombre d'operacions que canvien d'entitat (subrogacions al creditor) va baixar un 14,2%, i el nombre d'hipoteques a les que va canviar el titular del bé hipotecat (subrogacions al deutor) va augmentar un 56,5%.

Les dades de l'INE també revelen que el total d'hipoteques constituïdes al juny -Finques rústiques, urbanes i habitatges- va créixer el 11,5% en taxa interanual, fins a les 35.845. Això no obstant, si les dades es comparen amb maig, el nombre total de finques hipotecades va caure el 4,7%.

El capital prestat per a la constitució d'aquestes hipoteques va arribar als 4.686.000, el 13,4% més en taxa interanual, però el 1,5% menys respecte a maig.

Enfocant les dades per comunitats autònomes, les que van registrar al juny un major nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges van ser Andalusia (4.995), Catalunya (4.161) i Comunitat de Madrid (3.905). Per contra, les regions que menys van comptabilitzar van ser les de La Rioja (124) i la de Cantàbria (266).

No obstant això, les que van presentar les majors taxes de variació anual van ser Castella-la Manxa (va créixer el 60,1%); Catalunya (51,1%); i Illes Balears (48,6%).