L'exvicepresident del govern Rodrigo Rato declararà aquest dijous per les presumptes irregularitats del fitxatge a Bankia del seu antic cunyat Santiago Alarcó dins de la causa que investiga a l'exministre per diversos delictes, entre els quals blanqueig, corrupció entre particulars i administració deslleial. El mateix dia també compareixeran davant el jutge d'instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, l'antiga secretària personal de l'exdirector gerent del FMI, Teresa Arellano, i el mateix Alarcó, protagonista de les perquisicions en aquesta peça separada del cas Rato.

La seva incorporació a Bankia el 2011 durant el mandat de l'exministre al capdavant de l'entitat desperta els dubtes de la Fiscalia Anticorrupció, que sospita d'un possible tracte de favor arran dels beneficis rebuts per Alarcó com a expert en mercats internacionals.

En concret, el sumari recull els successius increments salarials percebuts per ell, que va començar cobrant 120.000 euros anuals en 2011 i dos anys després va arribar a guanyar més de 480.000 euros. Uns fets pels quals haurà de respondre novament Rato, que en la seva anterior compareixença va explicar que va contractar el seu antic cunyat per la seva dilatada experiència i amb l'objectiu de reforçar aquesta àrea, però diferents extreballadors no van saber explicar a la justícia de què s'ocupava exactament Alarcó.

La fiscal del cas, Elena Lorente, també veu ombres en la con?tractació d'Arellano, qui, segons els investigadors, va anar guanyant competències a Bankia fins a fer-se càrrec de la direcció general de comunicació, i es va convertir així en la persona més propera a la presidència amb un sou d'uns 5.000 euros al mes.