La concessionària d'autopistes Abertis ha tancat l'adquisició a Intesa, Astaldi i a la família Tabacchi de les dues societats que controlen el 51,4% del grup industrial italià A4 Holding, els principals actius del qual són les autopistes A4 i A31, per un total de 594 milions, que abonarà l'any 2023. En un comunicat, Abertis va explicar el tancament d'una operació que es va anunciar el mes de maig passat i amb la qual el grup entra a Itàlia.

El tancament de l'operació estava pendent del vistiplau del Govern italià a la inversió en un corredor d'interconnexió viària entre la Vall de l'Astico, la Valsugana i la Vall de l'Adige, un pla d'inversions d'importància estratègica per al país que desenvoluparà A4 Holding. L'empresa italiana opera actualment un total de 235 quilòmetres d'autopistes a la regió del Véneto, una de les més pròsperes d'Itàlia.

L'operació comportarà que Carlos del Río, director general i membre del comitè de direcció d'Abertis, sigui el nou president executiu de la companyia, un nomenament que va aprovar ahir mateix el consell d'administració d'A4 Holding, on Abertis tindrà sis dels nou consellers del consell. El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, va destacar que Itàlia és un país que compta amb un alt grau de «seguretat jurídica» i on el sistema de pagament per ús «està plenament assentat», mentre que Carlos del Río va assegurar que Abertis vol seguir creixent a Itàlia amb operacions similars en el futur.

A4 Holding gestiona l'autopista A4, coneguda com a «la Serenissima», que uneix les ciutats de Brescia i Padova al llarg de 146 quilòmetres. Aquesta via, amb tres carrils per sentit, és l'autopista amb la tercera densitat de trànsit més gran del país, amb una intensitat mitjana diària (IMD) de prop de 91.000 vehicles, mentre que l'A31 (Austostrada della Valdastico) té 89 quilòmetres, uneix Piovene Rocchette amb Badia Polesine i és utilitzada diàriament per aproximadament uns 12.000 vehicles.

El contracte de concessió de les dues autopistes -A4 i A31- estableix un termini de durada fins al 31 de desembre del 2026. L'adquisició d'A4 Holding, a més de suposar l'entrada del Grup Abertis a Itàlia, reforça la seva posició de lideratge internacional en el sector, amb més de 8.500 quilòmetres d'autopistes gestionats. En el pla financer, suposarà per a Abertis consolidar al voltant de 544 milions d'euros d'ingressos i 200 milions d'euros d'Ebitda anuals, de manera que Itàlia suposarà el 7% del benefici brut d'explotació d'Abertis.

Paral·lelament, ahir també es va fer públic que Abertis es consolida com l'única empresa espanyola del seu sector, el de gestió d'Infraestructures de Transport, que figura en l'índex de sostenibilitat Dow Jones. En un comunicat, Abertis va precisar que va obtenir una puntuació per damunt de la mitjana en les tres dimensions analitzades: econòmica, mediambiental i social. En la dimensió econòmica, s'ha valorat el fet que Abertis hagi doblat el pes dels consellers independents i impulsat la presència de dones.