El president de Criteria i de la fundació bancària de la Caixa, Isidre Fainé, serà el nou president del consell d'administració de Gas Natural Fenosa, després que ahir es tanqués l'acord pel qual Criteria Caixa i Repsol han venut el 20% de la companyia a Global Infrastructure Partners (GIP) per 3.802 milions d'euros. L'entitat financera i la petroliera es desfaran cadascuna del 10% del capital social de Gas Natural. L'acord permetrà a Criteria Caixa mantenir-se com a accionista principal de la gasística amb una participació del 24,4%. Amb la venda, la firma financera ha aconseguit una plusvàlua de 218 milions d'euros. Fainé es va mostrar «satisfet» per la continuïtat del projecte de Gas Natural gràcies a la incorporació de GIP.

L'annex 2 de l'acord publicat com a fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors estableix que la designació del president i dels vicepresidents (un de Repsol i un altre de GIP) és «raonable que correspongui» a l'accionista majoritari «que tingui una participació en el capital de la societat significativament superior a la del resta», que és de Criteria.

A banda, es va acordar que la representació al consell serà proporcional a la participació que es mantingui a la societat; és a dir, quatre consellers per a Criteria, tres per a Repsol i tres per a GIP. La resta de consellers correspon a un executiu i sis independents.

Global Infrastructure Partners (GIP) és un fons d'infraestructures independent que inverteix a països de l'OCDE i a determinats països emergents. GIP planifica inversions a llarg termini tant en actius individuals com en carteres.