El Govern s'ha vist obligat a nomenar Olga Tomàs com a nova directora de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) -assumirà les funcions executives del càrrec a partir de l'1 d'octubre-, una vegada Teresa Ribas, que estava al capdavant de l'ens des de l'any 2014, va presentar la seva dimissió per encetar una nova etapa professional a l'Ajuntament de Barcelona d'Ada Colau, al capdavant de l'Institu Municipa d'Hisenda. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va reconèixer ahir la tasca de Ribas per haver «iniciat i impulsat el procés de transformació i creixement de l'Agència de forma plenament satisfactòria». Ribas ha estat al capdavant de l'ens més de dos anys i mig. Fonts d'Economia desvinculaven ahir la decisió de Ribas de qualsevol raó política.

Segons el Govern, la nova directora de l'ATC «recollirà el llegat» de Ribas i «liderarà l'actual procés de desenvolupament competencial i territorial», a més de dirigir el seu creixement i reorganització. Entre els projectes a desenvolupar els propers mesos, hi ha l'ampliació de 4 a 19 les seus que l'ATC té actualment a Catalunya, incorporar a la finestreta única i als projectes d'intercanvi d'informació i col·laboració en matèria de recaptació executiva -en el que ja hi participen les diputacions, l'Ajuntament de Barcelona, i d'altres administracions tributàries locals; desenvolupar i executar la transformació digital de l'ATC; assumir de manera directa les competències pròpies en matèria de recaptació executiva i de gestió de la totalitat dels impostos cedits; i continuar amb el pla de redimensionament de l'Agència que preveu passar d'una plantilla de 350 treballadors l'any 2015 a 800 a finals del 2017.

Olga Tomàs va néixer a la Pobla de Segur, el 1958. Llicenciada en Enginyeria industrial per la UPC i diplomada en el Programa de Funció Directiva a les organitzacions públiques i privades, té àmplia experiència a l'administració, on actualment desenvolupa les tasques de coordinadora territorial d'oficines de gestió tributària a l'ATC i dirigeix el seu desplegament territorial. Va ser gerent de l'Oficina de Gestió Empresarial (1995-2000); directora de Serveis del Departament de Treball i Indústria (2000-2003); directora de Serveis del Departament de Comerç, Turisme i Consum (2003-2005), subdirectora de Coordinació Administrativa de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) (2005-2008) i directora de Serveis del Departament d'Empresa i Ocupació (2011-2012), entre d'altres.