16 de setembre de 2016
16.09.2016

L'economia catalana creix al 3,4%

L'Institut d'Estadística confirma que el PIB del Principat augmenta dues dècimes més que l'espanyol

16.09.2016 | 00:00
Les exportacions creixen.

L'economia catalana va créixer un 3,4% interanual durant el segon trimestre del 2016, una xifra dues dècimes inferior al trimestre interior (3,6%) però per sobre la mitjana espanyola, que va ser del 3,2%, i quasi el doble de la mitjana europea (1,8%), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). D'aquesta manera, el producte interior brut de Catalunya encadena cinc trimestres seguits per sobre el 3%.
Segons l'Idescat, el conjunt de l'economia catalana ha crescut per l'evolució positiva de la demanda interna, que es va incrementar un 3,2% interanual, i per, en menor mesura, la contribució del saldo exterior, amb un 0,5%. Pel que fa la variació intertrimestral, el PIB català va repuntar lleugerament respecte al primer trimestre i se situa igual que la mitjana espanyola (0,8%). D'aquesta manera, el PIB encadena tretze trimestres consecutius de creixements. Quant a l'agregat de la UE-28, l'increment trimestral registrat ha estat del 0,4% en el mateix període.
Pel que fa a la demanda, la interna continua creixent a un ritme notable (3,1%), si bé lleugerament inferior al del trimestre anterior (3,4%). L'evolució seguida per la demanda obeeix a l'augment experimentat pel consum de les llars (3,7%), tot i que aquesta variable mostra senyals de moderació, i al repunt de la formació bruta de capital en béns d'equipament (4,1%). També redueixen el ritme de creixement el consum de les administracions públiques (1,9%) i la formació bruta de capital en construcció (0,8%).
D'altra banda, els intercanvis amb l'estranger van créixer un 0,5% interanual, una xifra que es torna a situar en valors positius registrats fa un any, gràcies al bon comportament de els exportacions de béns i serveis (6,4%), que compensa el creixement de les importacions en el mateix període (4,8%). Segons l'Idescat, la dada del consum dels estrangers en el territori ha repuntat sis dècimes respecte de la del trimestre anterior i ha registrat un creixement del 2,5% respecte fa un any. El bon comportament del sector turístic n'és el principal determinant.
L'anàlisi des de l'òptica de l'oferta constata el notable dinamisme de la indústria, que tanca el segon trimestre amb un increment del 3,6% interanual, la dada més elevada des de finals del 2010. Entre les branques industrials més dinàmiques durant aquest període hi ha les de fabricació de begudes, les de fabricació de maquinària i equipaments, les de fabricació de productes farmacèutics i les de fabricació de productes de fusta i suro.
Per la seva banda, els serveis i la construcció també contribueixen en bona mesura al creixement econòmic i, malgrat que moderen el ritme de creixement, tanquen el segon trimestre de l'any amb un increment del 3,4% interanual en tots dos sectors. Entre les branques de serveis més dinàmiques hi ha les de caire comercial, principalment les de venda i reparació de vehicles, les activitats professionals, científiques i tècniques, i els serveis administratius i auxiliars. Finalment, l'agricultura ha registrat una taxa de creixement positiva en el segon trimestre de l'any, de l'1,4%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema