Els treballadors de la tèxtil Nylstar, el Departament de Treball i l'Ajuntament de Blanes donen per fet que l'empresa anirà a concurs de creditors, perquè a hores d'ara no s'ha trobat cap inversor. Per això, ahir, a Blanes, van feruna crida al sector tèxtil català per poder trobar un nou propietari. L'empresa té la maquinària aturada des de fa mesos i tota la plantilla, de 216 treballadors, està afectada per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de suspensió. Plantilla, sindicat UGT, representants del consistori i la consellera de Treball, Dolors Bassa, es van reunir a l'Ajuntament per avaluar la situació. Van acordar «unitat d'acció» per intentar trobar una sortida que permeti mantenir el màxim número de llocs de treball. En paral·lel, tant el Departament com l'Ajuntament estudiaran cas per cas la situació de cada empleat per poder ajudar-lo si es queda sense atur. Si és possible, intentaran recol·locar-los.

D'ençà que Nylstar va acceptar reconvertir l'ERO d'extinció en un de suspensió per a tota la plantilla, i donar-se de temps fins al 31 d'octubre per intentar trobar un nou inversor, poca cosa s'ha mogut. L'empresa arrossega un deute de més de 20 MEUR i, tot i que ha rebut peticions d'algunes comandes, no són suficients per poder assegurar l'activitat. El cert és, però, que el rellotge corre i, com ha recordat la consellera Dolors Bassa, les dues properes setmanes seran «clau» per decidir el futur de Nylstar. O bé hi ha una injecció de capital, i això s'acompanya d'un pla industrial que permeti tornar a engegar màquines, o bé s'entra a concurs de creditors a finals d'octubre. De totes maneres, però, tant la Generalitat com el comitè d'empresa, el sindicat UGT i l'Ajuntament de Blanes ja donen per fet que l'única opció serà anar al Jutjat Mercantil. S'obrirà aleshores un procés que facilitarà que un nou propietari pugui fer-se càrrec de Nylstar, perquè en el moment que s'entri a concurs, qui compri l'empresa no haurà d'assumir el deute multimilionari que arrossega la tèxtil.

«Tenim una desconfiança absoluta en l'actual direcció i no n'esperem res», va dir el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas. Tant el sindicat com el comitè d'empresa, a més, rebutgen la pretensió del Grup Praedium de tornar a engegar maquinària amb una plantilla de d'entre 60 i 70 treballadors. «Nylstar és una indústria, no un taller o una merceria», ha assegurat Casas. «Per això, des d'aquí, fem una crida al sector tèxtil català, perquè sabem que hi ha empresaris de prestigi que poden tirar endavant la fàbrica», va afegir.

«No pot ser que com a Generalitat estiguem fent un pacte nacional per a la indústria i ens trobem en aquesta situació; per tant, qui agafi Nylstar ha de ser per tirar endavant aquesta fàbrica, i això totes les parts ho tenim clar», va reblar Dolors Bassa. A banda de la unitat d'acció acordada ahir, també s'estudiarà cas per cas la situació de cada treballador. Ho faran Treball, a través del SOC, i l'Ajuntament de Blanes. L'objectiu serà el d'ajudar aquells qui esgotin l'atur mentre el futur de Nylstar encara estigui a l'aire, o bé trobar possibilitats de recol·locació si la firma entra en concurs de creditors. «Es miraran els diferents perfils i les possibilitats d'oferir-los formació i de donar-los ajudes per evitar casos de vulnerabilitat», ha explicat la consellera Dolors Bassa. La intenció de treballadors, Generalitat i Ajuntament és clara: «Tenim un sector industrial que no volem deixar caure sinó potenciar; Nylstar ha de continuar amb un propietari o un altre», va dir l'alcalde, Miquel Lupiáñez.