Després d'uns mesos excepcionals, en què fins i tot se superaven els registres d'un any molt bo, com va ser el 2015, les vendes a l'exterior de mercaderies per part de les empreses de la província de Girona s'han refredat. Les dades del Ministeri d'Economia de juliol revelen que les exportacions van caure un 6,3% el juliol passat en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. De fet, el vigor exportador de l'economia gironina es va desinflar ja al mes de juny, quan les vendes a l'estranger van caure prop d'un 13% en comparació amb el mateix període del 2015. Tampoc no són positives les dades acumulades al llarg de l'any: de gener a juliol, les exportacions han baixat un moderat 0,2%; no obstant això, Girona manté un saldo comercial clarament positiu, molt millor que el de la resta de províncies catalanes les quals, excepte Lleida, amb un balanç favorable de 534,7 milions d'euros, presenten números vermells ?(Barcelona, -7.586,9 milions i Tarragona, -1.455,8).

Catalunya, en conjunt, presenta uns registres millors que els de Girona al llarg dels set primers mesos de l'any: en comparació amb el mateix període de l'any passat les exportacions de les empreses del Principat, agregades, han crescut un 0,9% en relació amb els set primers mesos del 2015 (xifra que també millora el global espanyol, que aflora un creixement del 0,5%). En xifres absolutes, les vendes de les empreses gironines a tercers països se situaven, en l'acumulat de juliol, en 2.813,8 milions d'euros; les importacions, que han crescut un 1,6% els set primers mesos de l'any, van sumar un total de 1.392,2 milions d'euros.

Un abril excepcional

De les dades del Ministeri d'Economia s'extreu que l'abril passat va ser extraordinari per a les exportacions gironines: les empreses d'aquí van vendre a l'exterior productes per valor de 433,18 milions d'euros, un 11,2% més que l'abril del 2015. En aquesta línia, la sèrie històrica que ofereix el Ministeri d'Economia permet fer-se una idea molt clara de fins a quin punt la marxa de les exportacions gironines ha estat positiva des de l'inici d'aquest segle: any rere any la diferència entre exportacions i importacions ha estat positiva i la corba d'aquest indicador, amb les excepcions dels anys 2003, 2006, 2007 i 2014, ha dibuixat una trajectòria ascendent, fins al punt que el saldo exterior -favorable- al tancament de 2015 (2.378,98 milions d'euros) multiplica gairebé per set el que es va registrar l'any 2000 (348,58 milions d'euros).