Un estudi de camp encarregat pel Fòrum Carlemany, espai on més de 200 directius d'empreses punteres de Girona intercanvien «coneixements i experiències», constata que les empreses de la província que facturen més de 70 milions d'euros -les quals, l'any 2017, compten facturar-ne una mica més de 73- apujaran un 1,28% de mitjana els sous dels seus treballadors. Un increment que gairebé es repetirà l'any que ve, quan els salaris que paguen aquestes corporacions pujaran un 1,26% més, segons es desprén del VII Estudi Retributiu efectuat a la província per Marlex Human Capital, que es presenta avui; un comunicat de premsa enviat per Fòrum Carlemany ahir n'avançava els principals resultats.

A banda de la previsió d'increment moderat dels salaris, segons Marlex gairebé el 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i només el 9% temporals (l'eventualitat creix una mica respecte del 2012, quan era del 7,9%; l'estudi anterior elaborat per Marlex es va presentar l'any 2013 amb dades que corresponien a l'exercici 2012, d'aquí que lacomparativa amb les dades més actuals es faci amb les de quatre anys enrera). La resta de contractacions es fa a través d'empreses de treball temporal (ETT).

De mitjana, les companyies analitzades van contractar, l'any passat, 23 persones (22 el 2012) i s'identifica «un lleuger creixement» del contingent «d'operaris i de perfils tècnics», que els últims anys ha anat acompanyat d'«una lleugera reducció dels perfils administratius i dels comandaments intermitjos». I una bona dada: l'absentisme laboral se circumscriu al 4% de les plantilles, per norma general; i entre les causes de la no assitència a la feina, cauen un 61% les baixes motivades per accidents laborals.

A banda de constatar que s'estan produint increments salarials, l'estudi de Marlex conclou que «aquest any és el primer que podem dir que totes les empreses de la mostra -s'han analitzat 33 empreses gironines i la situació de 6.700 treballadors, des de directors generals fins a operaris de les àrees de producció- apliquen retribució variable».

On té més pes aquesta fórmula d'incentius és en els col·lectius professionals dels comercials, dels directius i dels comandaments intermitjos. Així mateix, el 67% de les firmes estudiades ofereixen retribucions en espècie (assegurances de vida i vehicles, bàsicament): de nou els beneficiaris són els comercials, seguits dels directius i comandaments intermitjos.

En aquest context, l'informe elaborat per Marlex -que ha tingut en compte 129 categories professionals i que s'ha centrat, sobretot, en empreses del sector alimentari, de la metal·lúrgia i de la indústria química, que representen el 60% de la mostra- sosté que «en els últims dos anys els beneficis de les empreses creixen en major proporció que la facturació i els costos de personal», un fet que «fa pensar que ha millorat molt l'eficiència de les empreses». En el cas concret dels costos de personal, l'any 2015 van representar el 10,6% del total, quatre dècimens menys que el 2012, quan es van situar en l'11%.

Directius i xofers, homes

Per gèneres, del total de treballadors analitzats el 62% són homes i el 38% dones, un repartiment molt similar a l'estudi anterior; en aquesta línia, l'informe de Marlex precisa que «encara hi ha col·lectius on hi ha més presència d'homes» i cita els dels «xofers, directius, comandaments intermitjos i comercials». No obstant això, «les dones han guanyat presència en les posicions de comandaments intermitjos i d'operaris».

Pel que fa a l'organització horària, l'estudi revela que «augmenta el nombre d'empreses que apliquen algun tipus de flexibilitat laboral (són el 96%, quan el 2012 eren el 74%)». Les hores extres, el recurs a les ETT, els torns de treball i l'horari flexible són les fórmules més comuns.