El fabricant de tecnologia i maquinària per a l'elaboració de productes carnis gironí Metalquimia ha editat, en català, espanyol i anglès, el llibre de receptes Gourmeat un compendi de receptes inspirades en l'alta gastronomia i elaborat pels treballadors de l'empresa, que ha estat apadrinat pels germans Joan, Josep i Jordi Roca, del Celler de Can Roca (World Best Restaurant 2015).

La iniciativa, ha explicat aquest matí al Mas Marroch, el restaurant de banquets dels Roca de Vilablareix, el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, parteix de la idea de la directora de Tecnologia de la firma, Marta Xargayó, qui volia plasmar en un llibre de cuina «l'esperit de curiositat, la creativitat i la innovació» característiques de Metalquimia, que exporta el 90% de la seva producció a 80 països dels cinc continents. Gourmeat, en definitiva, és el reflex del que pot fer la tecnologia de Metalquimia: les 34 receptes que conté, escollides d'entre més d'un centenar, tenen com a ingredient central la carn o els elaborats carnis que les màquines que fabrica l'empresa gironina són capaces de processar, i han estat pensades i executades pels treballadors de l'empresa.

Per al cuiner Joan Roca, el llibre és una demostració de la «implicació» de Metalquimia amb «l'excel·lència i la creativitat», de «les ganes de fer bé les coses», una iniciativa «fantàstica per moltes raons: hi ha molta feina i la gent el podrà aprofitar», ja que, ha apuntart, les receptes són de qualitat i «estan molt ben explicades».

Marta Xargayó, de la seva banda, ha revelat com va començar tot: «La idea va néixer en un dia avorrit d'avió, dels que donen temps per pensar»; la satisfacció, va afegir, arriba quan, a través de Gourmeat es fa evident que «allò que es fa industrialment (carns curades i processades amb les màquines d'alta tecnologia de Metalquimia) acaba per convertir-se en delicatessen».

Piruletes de formatge i pernil dolç, un ou Fabergé, bombons de bacó o peus de porc farcits són algunes de les receptes que conté el llibre. «Cuinar és cuidar i cuidar és bo per a a les empreses», va apuntar Josep Roca, que en aquesta línia sosté que Gourmeat prova que Metalquimia «cuida l'equip» de professionals.