Fil a l'agulla: l'empresa tèxtil Nylstar de Blanes torna a produir. El primer metre de filatura sortia ahir d'una de les màquines de la fàbrica, després de vuit mesos amb l'activitat aturada i amb una plantilla, formada per 196 treballadors, que va arribar a estar afectada per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) d'extinció (acomiadament col·lectiu). El president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez, explica en declaracions a l'ACN que amb la represa la producció el 60% de la plantilla activa (entre 70 i 80 treballadors) torna a la feina. Fins que no hi hagi ocupació per a tots els empleats, però, hi haurà torns rotatius. «No ens semblava bé que només uns quants tornessin a la feina mentre els altres continuaven a l'atur», raona Rodríguez.

L'activitat a Nylstar (abans Safa, factoria que es va convertir en un símbol del teixit industrial gironí) es reprèn amb la producció de 100 tones de filatura després d'uns mesos de patiment i d'incertesa pel futur de la fàbrica, que acumula un deute superior als 20 milions d'euros. A l'estiu, la reconversió de l'ERO d'extinció en un de suspensió va marcar, d'alguna manera, un punt d'inflexió en una negociació dramàtica que va viure un dels punts àlgids a finals de juliol, quan va tenir lloc una manifestació de treballadors i familiars a Blanes, protesta que va comptar amb el suport de l'Ajuntament en ple. Ara Rodríguez veu el got mig ple: «Estem contents i esperançats», diu. Un cop donats d'alta els subministraments d'energia i després de fer totes les proves de condicionament de les calderes noves i de la maquinària, a primera hora d'ahir la factoria tornava a funcionar. Ara toca, expliquen fonts sindicals, produir 100 tones de fil, la meitat de les quals corresponen a una comanda compromesa.

Arribats a aquest punt -i sembla que superada la tensió amb la direcció de l'empresa, a la qual en més d'una ocasió els sindicats van acusar de mantenir una actitud empresarial «pirata»- la plantilla afirma tenir «bones sensacions», amb la confiança que arribin més comandes que permetin incrementar la producció. «Els comercials diuen que els nostres clients reben bé que reprenguem l'activitat i ja n'hi ha alguns que volen fer comandes», comenta un més optimista Juan José Rodríguez. De la seva banda, el Departament de Treball, que ha mitjançat en el conflicte tot i que, per boca de la mateixa consellera, Dolors Bassa, ha admès estar «lligat de mans», espera que el pla elaborat per l'empresa tingui viabilitat econòmica i social i que, en breu, augmenti el nombre de treballadors que poden tornar a la feina. Treball s'havia compromès amb els sindicats a buscar inversors disposats a salvar el projecte industrial. Bassa va revelar, fins i tot, que ja n'havien trobat algun d'interessat, sense concretar noms. Comitè d'empresa i direcció han acordat establir torns rotatius «fins que no hi hagi feina per a tots». En aquest context, Juan José Rodríguez recorda que a la província «hi ha molt poques empreses que hagin aconseguit tornar a funcionar després de mesos aturades», de manera que la satisfacció, avui, entre la plantilla de Nylstar, és, com a mínim, doble. Praedium, propietari de les firmes tèxtils Lupo i Montefibre Hispània, està especialitzat en la compra d'actius en crisi i té interessos en el negoci del joc online.