L'empresa Nylstar de Blanes vol arribar a produir 250 tones de fil al mes d'aquí a un any i preveu poder donar feina a un centenar de treballadors. La tèxtil s'especialitzarà en productes d'alt valor afegit, dirigits entre d'altres al sector esportiu o de llenceria. Són fils més resistents, elàstics i suaus que al mercat es poden vendre a preus d'entre 6 i 53 euros el quilo. La fàbrica de Blanes, que encara manté la plantilla en un ERO temporal, ha pogut reprendre producció gràcies a una injecció de 5 milions d'euros (MEUR) que hi ha fet el principal accionista, el Grup Praedium. De moment, hi treballen una vuitantena de treballadors, que fan torns rotatius. De les 100 tones que ja s'han començat a produir, ja se'n tenen més de la meitat de venudes. L'empresa és optimista però els sindicats ja alerten que estaran amatents per defensar els llocs de treball.

Des d'aquest dilluns, el brogit de les màquines ha tornat a Nylstar. Després de vuit mesos de silenci, la tèxtil de Blanes ha reprès la producció. D'entrada, fabricarà 100 tones de fil al mes. Comparativament amb anys anteriors (en fa tres, s'arribava a les 1.200) són poques, però la direcció ha fet un canvi d'estratègia i ara aposta només per fabricar fil amb alt valor afegit.

Nylstar, que arrossega més de 20 MEUR de pèrdues, ha necessitat una injecció de capital per poder tornar a engegar maquinària. En concret 5 MEUR, que han vingut de la mà del principal accionista i propietari del Grup Praedium, Alfons Cirera.

Ara, els responsables de la tèxtil asseguren que s'abandonarà tota aquella producció de fil que no pot competir amb el que es fabrica a l'Àsia (que en l'argot del sector es coneix com a 'comodity'). Per contra, Nylstar impulsarà totes aquelles gammes amb característiques específiques. Per exemple, fils amb propietats cosmètiques (més esponjosos i hidratants), amb major resistència, elasticitat o bé antibactèries.

"Tendirem a l'especialització, perquè hi ha un mercat potent al darrere que ens busca", concreta el responsable d'administració i producció de Nylstar, Ivan Castillo. Entre d'altres, els fils que surtin de la fàbrica de Blanes, i que es vendran sota el paraigües de la marca Meryl, es destinaran al món de l'esport o bé al sector de la llenceria.

"Per fer-se'n una idea, un fil dels que coneixem com a 'comodity' es ven a uns 3 euros el quilo; en canvi, aquests altres tenen un ventall de preus que s'estén entre els 6 i els 53 euros el quilo", precisa Castillo. "A més, ens hem trobat amb clients que, tot i haver estat tant de temps aturats, han tornat a fer-nos comandes perquè no han trobat allò que volien amb la competència", hi afegeix la directora de desenvolupament de negoci de Nylstar, Cristina Thos.

Doblar producció i un centenar de treballadors

L'objectiu de Nylstar és anar incrementant comandes i aconseguir doblar la producció d'aquí a un any, arribant a produir 250 tones de fil al mes. Des de la tèxtil, indiquen que s'ha intensificat l'acció comercial, tant aquí com a l'exterior, per lligar nous clients i projectes (entre d'altres, amb marques reconegudes del món de l'esport com Adidas, Reebok o Nike).

Amb aquestes perspectives, la tèxtil calcula poder donar feina a una plantilla estable d'un centenar de treballadors. De moment, d'ençà que s'ha reprès la producció, se'n necessiten una vuitantena per donar sortida a les comandes i arribar a fabricar les 100 tones de fil. No són sempre els mateixos empleats, sinó que van fent torns.

Aquest és l'acord al qual ha arribat comitè i empresa per evitar que els treballadors, immersos en un ERO temporal fins a finals de desembre, es quedin sense atur. "S'ha creat un calendari de rotació, on es té en compte l'afectació de cadascú per evitar que perdin la prestació", concreta el president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez.

De moment, Nylstar no concreta més sobre el futur de la plantilla. La tèxtil de Blanes agraeix la predisposició dels treballadors durant tots aquests mesos d'incertesa però prefereix esperar l'evolució de les comandes abans de parlar de xifres definitives. Sí que precisa, però, que dels 190 treballadors que té actualment, gairebé una setantena es poden acollir a prejubilacions en cas que s'hagués de prescindir de personal.

En aquests moments, a la planta de Blanes hi ha engegades diverses màquines que bobinen fil. A mesura vagin entrant noves comandes, se'n posaran més en marxa. Des del comitè d'empresa i els sindicats ja alerten però, que estaran amatents. "Nylstar és com un malalt que s'ha passat vuit mesos en coma profund i ara ha passat a la UCI; nosaltres volem que es curi, i perquè reprengui la salut es necessiten comandes i que això permeti remetre els EROs i ampliar significativament el número d'empleats que treballin", precisa el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas.