La Fageda, amb seu a Santa Pau, invertirà 4 milions d'euros en els pròxims tres anys per completar la reordenació urbanística detallada al Pla Especial. En els últims anys, s´ha construït una caldera de biomassa, un magatzem refrigerat així com una nova planta de producció que porta quatre mesos en marxa. Encara no funciona a ple rendiment, perquè a la fàbrica vella, construïda el 1993, encara s´hi fa una part petita de la producció. Quan s´hagi completat el trasllat de l´activitat, el que es farà serà enderrocar l´antiga per construir-hi un espai nou amb el mateix volum i amb usos encara pendents de concretar. L´empresa, que dóna feina a 309 persones -de les quals 176, són discapacitades- estudia atendre altres col·lectius a la Garrotxa, com ara joves amb risc d'exclusió.

«La nova planta no s'ha construït amb la intenció de multiplicar la producció sinó que seguirem fent el mateix que amb la vella però amb més garanties tècniques i amb una major eficiència perquè hem posat les últimes tecnologies del mercat», assenyala el fundador i president de La Fageda Fundació, Cristóbal Colón. L´antiga fàbrica, segons diu, «ja no donava per més». La idea és poder donar resposta a «l´augment natural» de les vendes.

Nova fàbrica de melmelades

Aquesta última fase d´obres també inclou la reforma de la primera i la segona planta del mas, que passarà a ser un espai per a l´activitat assistencial. Des de l´estiu passat, també ha entrat en funcionament la nova fàbrica de melmelades que dóna feina a 20 persones. Aquesta activitat va començar inicialment a la cuina del primer pis de la masia i ara s´ha traslladat a aquestes noves instal·lacions, annexes a la nova planta de producció. Just davant d´aquest obrador de melmelades hi ha l´edifici d'atenció als visitants, inaugurat el 2015.

Remodelar Els Casals

En aquest context, la inversió de 4 milions d'euros en els pròxims tres anys permetrà completar la remodelació de la finca Els Casals, qua acull la seu de La Fageda i que representa una quarta part del que quedava pendent de fer al pla especial urbanístic. Ha estat una reordenació «molt complexa», segons Colón, que en aquesta línia recorda que no es podia construir més volum del que ja hi havia edificat, al mateix temps que l´obra nova havia de fer-se amb el «mínim impacte» ambiental i paisatgístic atès que la finca està dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en plena Fageda d´en Jordà.

Més de 18 milions de facturació

La facturació de tota l´activitat de La Fageda durant el 2015 va ser de 18,4 milions d´euros, apunta la firma, amb la producció de làctics i de postres com a activitats de negoci més importants. Els làctics es comercialitzen a través de 2.000 punts de venda en les principals empreses de distribució i en institucions hospitalàries. Amb una producció anual de més de 60 milions d´unitats (vasos de iogurts i postres de 18 tipus diferents), 62.000 quilos de gelat i 30.800 quilos de melmelades (dades del 2015), La Fageda és el tercer fabricant de iogurts a Catalunya.

I la previsió és seguir ampliant el catàleg amb nous productes. Colón ha confirmat que estan treballant molt intensament per treure nous productes làctics i d´altres vinculats a l´alimentació, però apunta la sortida al mercat no serà immediata perquè cal seguir «experimentant» fins aconseguir el resultat desitjat. Ara bé, el que sí tenen clar és que «el nostre mercat segueix essent Catalunya», afirma. La cooperativa va néixer l'any 1982 amb l´objectiu d´oferir feina i habitatge a veïns de la Garrotxa majors d´edat que tinguessin una discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. Més de tres dècades després, La Fageda creu que l´objectiu s'ha assolit, ja que s´atenen totes les demandes de treball d´aquests col·lectius. Actualment dóna feina a 176 persones amb discapacitat.

Obrir-se a nous col·lectius

Arribats a aquest punt, La Fageda es planteja obrir el ventall assistencial per arribar a altres col·lectius de la comarca, com ara joves sense feina ni estudis amb risc d´exclusió social. «Si podem ser útils a altres persones amb la nostra experiència, per què no fer-ho?», es pregunta Colón. La formació serà la base del programa que encara s´està perfilant.

Fase de reflexió

La idea, segons ha avançat el fundador de La Fageda, que matisa que està «en fase de reflexió», seria aconseguir que l´organització es convertís en una escola per a aquests joves.

«Ara ja formem a les persones, però creiem que el que estem fent es pot millorar». I posa l´exemple d´una cuinera, a qui a banda de demanar-li que faci molt bé la seva feina també se li demanarà que sigui una bona professora de cuina per a aquest joves, però per això també caldrà formar-la a ella primer.