Que les pensions de jubilació que es cobraran en el futur a Catalunya són una preocupació col·lectiva en dona fe la IV Enquesta sobre la Jubilació i els Hàbits d´Estalvi elaborada a nivell d´Espanya per l´Institut BBVA de Pensions a partir de 3.005 entrevistes efectuades entre el 19 de setembre i el 13 d´octubre passats: quatre de cada deu catalans (el 43%), afirma el sondeig, temen que quan els arribi el moment del retir «no podran viure sense complicacions». Nou de cada deu espanyols manifesten que els amoïna força o molt què passarà amb les pensions públiques.

Tornant a Catalunya, segons l´estudi els jubilats del futur calculen que per «viure adequadament» necessitarien 1.226 euros mensuals, uns 200 euros més que la pensió mitjana actual (1.020,80 euros). Els números, per tant, no surten per enlloc, i menys quan un treball coordinat pel professor d´Economia Financera de la Universitat de València Enrique Devesa, premiat per la Fundació Edat&Vida -vinculada a companyies d´asssegurances-, apunta que una persona jubilada des de l´any 2014 i que visqui durant 21 anys patirà una pèrdua de poder adquisitiu del 28,6% per l´impacte del mecanisme de revalorització de les pensions.

Un altre informe, en aquest cas elaborat per l´Institut Nacional d´Estadística, estima que l´aplicació del «factor de sostenibilitat» del sistema a partir del 2019 provocarà que les pensions inicials que cobraran els nous retirats caiguin, cada any, un 0,5%.

Preguntats sobre a quina edat els agradaria deixar de treballar, els catalans situen la mitjana «ideal» en els 61 anys. A Espanya, fins l´any 2013, un treballador es podia jubilar als 65 anys; a partir de llavors, però, el Govern ha anat introduint canvis en el sistema amb l´objectiu de retardar l´edat mínima fins als 67 anys, l´any 2027. Així, els treballadors a qui els ha tocat retirar-se enguany i han volgut percebre el 100% de la pensió que els pertocava ho han hagut de fer als 65 anys i quatre mesos d´edat. Fins el 2018, segons la previsió del Govern, l´edat mínima de jubilació es retardarà un mes cada any; del 2019 al 2026, el retard serà de dos mesos més cada exercici, de manera que a partir del 2027 l´edat mínima de jubilació quedarà fixada en els 67 anys (llavors només es podran jubilar als 65 les persones que almenys hagin cotitzat durant 38 anys i 6 mesos), de manera que l´edat mínima se situarà força lluny dels desitjos que expressen els enquestats en el sondeig de l´Institut BBVA. De fet, només tres de cada deu creuen que podran retirar-se quan vulguin.

En aquest context, la majoria d´espanyols (71%) diuen estar «poc o gens» informats sobre la jubilació: a sis de cada deu els agradaria saber quin serà l´import mensual que els pertocaria (i que poden calcular amb l´eina online «La meva jubilació» que ofereix BBVA); i set de cada deu es declaren partidaris dels comptes individuals de cotització, un instrrument apliquen altres països i que permet fer un seguiment personalitzat de les cotitzacions acumulades al llarg dels anys.

L´estalvi, el complement

Davant del futur incert del sistema de pensions, de cada deu enquestats vuit veuen «aconsellable» estalviar per poder complementar la prestació. Aquesta és la teoria; la practica diu, segons el sondeig, que set de cada deu espanyols encara no s´hi han posat, per raons diverses (els joves veuen el retir lluny i els majors de 35 anys manifesten que no es veuen «capaços d´estalviar per a això»). En el cas català, el 35% de la població té capacitat d´estalvi.