El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va reafirmat ahir en la decisió de no anar a la Conferència de Presidents Autonòmics, ja que està convençut que la trobada no servirà per aconseguir millores per a Catalunya, que segons la seva opinió mereix un tracte «bilateral». Així ho va afirmar ahir en la XXI Trobada d'Economia de s'Agaró, després que la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme i impulsora d'aquestes jornades, Anna Balletbò, l'exhortés a anar a la Conferència per fer sentir la veu de Catalunya.

Puigdemont ha explicat que l'històric de cimeres demostra que els acords adoptats no serveixen per atendre les demandes de Catalunya, sinó per engrandir la llista de 46 punts pendents de compliment per part del Govern que l'expresident Artur Mas va posar sobre la taula fa dos anys. I va recordar que el clima de l'última conferència «no va ser precisament de diàleg i consens» i que alguns dirigents del PP, com Alberto Núñez Feijóo, ja han advertit que no acceptaran «res que pugui satisfer Catalunya». «Ens estan dient que anem allà, que segur que no sortirem satisfets», va apuntar Puigdemont, que creu que a Catalunya «ens hem guanyat ser tractats de manera bilateral».

El pacte de s'Agaró

La presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, Anna Balletbò, per la seva part, va revelar que el Pacte del Majestic no «es va forjar» a l'Hotel Majestic de Barcelona, sinó en la Trobada d'Economia que des de fa més de vint anys se celebra a s'Agaró. Davant d'un centenar d'empresaris, Balletbò va explicar quin va ser l'origen real del pacte que van signar el 1996 el Partit Popular i Convergència i Unió (CiU), en virtut del qual el partit de Jordi Pujol va fer possible la investidura de José María Aznar com a president del Govern, a canvi de més competències per a Catalunya i del suport del PP a CiU a Catalunya. «El Pacte del Majestic no es va forjar a l'Hotel Majestic, es va projectar aquí a l'Hotel s'Agaró, en una Trobada entre Cristóbal Montoro, Francesc Homs i Ferret de Convergència, tots dos amics al Congrés dels Diputats», ha afirmat Balletbò, que va ser vint anys diputada socialista a Madrid i és una de les impulsores d'aquestes jornades econòmiques.

Sense ministres

La XXI Trobada d'Economia a s'Agaró (Baix Empordà) finalment no comptarà amb presència de ministres del Govern espanyol, segons fonts de l'organització de l'esdeveniment. Encara que en un principi els ministres Álvaro Nadal i Cristóbal Montoro havien confirmat la seva presència, finalment delegaran la representació del Govern en el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, que clausurarà avui aquesta trobada, i en un altre secretari d'Estat el nom del qual no estava encara confirmat ahir. El món en transició: la complexitat del canvi és el lema d'aquesta edició, marcada per la recent formació de Govern.