acn/efe/ddg s'agaró

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, assegura que el Govern podrà portar a terme la consolidació fiscal que li exigeix Brussel·les sense tocar els principals impostos, com IRPF i IVA, gràcies a l'augment de la recaptació per la millora de l'economia. A més, ofereix «mà estesa i diàleg fins a l'extenuació» per tirar endavant el nou sistema de finançament autonòmic. Així ho va dir ahir en les XXI Jornades d'Economia de s'Agaró, on els experts van coincidir a afirmar que cal canviar el sistema de finançament perquè genera diferències «difícils de justificar».

«La política tributària serà estable en els principals tributs, ja que la sortida de la crisi permet un creixement de la recaptació», va assegurar Fernández de Moya davant mig centenar d'empresaris. El secretari d'Estat va avançar que per pujar la recaptació es treballa en un «ambiciós» paquet de mesures de lluita contra el frau. En la clausura de l'acte també va dir que es posarà fil a l'agulla per fixar el sostre de despesa, negociar els pressupostos per al 2017 i abordar el nou model de finançament autonòmic.«No podem obrir aquest debat si no sabem amb certesa quins són els nostres recursos», va afirmar, afegint que Mariano Rajoy ho vol abordar «de la mà de tots». En canvi, no va fer referència a la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de no assistir a la Trobada de presidents autonòmics.

Els experts demanen canvis

Els experts convidats a la jornada van incidir en què calen canvis per resoldre un finançament «desigual» que genera diferències entre comunitats «difícils de justificar». Es van posar sobre la taula diferents escenaris, fins i tot una reforma federal que obligui a canviar la Constitució. També van demanar un sistema «més transparent» que entenguin els ciutadans.