L'Anuari Econòmic Comarcal 2016 de BBVA CX, elaborat pel catedràtic emèrit d'Economia Aplica de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Oliver, fa coresponsable Girona, en la proporció que li correspon per pes demogràfic i per dimensió territorial, de la recuperació de l'economia catalana. L'any passat el valor afegit brut (VAB) de les vuit comarques de la demarcació va augmentar, de mitjana, un 3,8%, impulsat pel sector serveis i la indústria -que van créixer un 4,2% i un 3%, respectivament-, per sobre de la mitjana catalana (3,4%). El 2015 va ser, en paraules d'Oliver, «el primer any clar de recuperació» d'una economia que després d'una crisi «llarga i dura» ha guanyat competitivitat (s'han reduït costos i salaris), productivitat (cal menys mà d'obra per fabricar el mateix o fins i tot més) i internacionalitat (les exportacions han mantigunt una trajectòria ascendent des del 2009). Per tot plegat, al final d'aquest 2016, any que es tancarà amb un creixement per sobre del 3%, segons les previsions oficials, la província haurà recuperat els nivells de riquesa d'abans de la crisi, pronostica Josep Oliver.

Altra cosa és l'ocupació, indicador que si bé registra una tendència positiva, no se situarà a nivells de 2007 fins d'aquí a «tres o quatre» exercicis. Per retornar als nivells precrisi, l'atur s'hauria de reduir de 35.000 persones a la província, precisa l'economista.

«Creixement més sòlid»

A parer d'Oliver, i a diferència d'altres èpoques de recessió econòmica, la crisi encetada l'any 2008 per la fallida de Lehman Brothers als Estats Units s'ha superat, amb l'excepció del sector primari, que presenta uns registres més modestos (l'any passat va créixer un 0,2%), amb un «creixement més sòlid» que ha estat fruit del bon comportament dels serveis privats, amb un paper protagonista de l'hostaleria, que ha crescut a un ritme del 9%, el comerç (5,3%) els transports (8%), i els serveis professionals, científics i tècnics (7,5%). La millora d'aquests dos últims subsectors, apunta Josep Oliver, va lligada al bon comportament de la indústria, que a Girona està liderada pel sector alimentari, que representa el 36% del VAB industrial i que va tancar el 2015 amb una millora del 3%.

Un marc macroeconòmic marcat per tipus d'interès molt baixos i per una inflació gairebé plana s'ha traduït en una millora de les rendes de les famílies que, tot i ser, encara, menys riques que abans de la crisi, han gastat més i han contribuït a accelerar el creixement -a Catalunya, la demanda interna més que duplicava a final de l'any passat (4%) la de 2014 (1,7%). La millora de la confiança és l'altre factor que explica la bona tendència de la demanda interna.

Període 2010-2015

En conjunt, però, el creixement de l'economia gironina és més moderat si s'analitza el període 2010-2015: el valor afegit brut va créixer un 0,2%; els anys 2011 (-1,9%), 2012 (-2,4%) i 2013 (-0,5%), els més durs de la crisi, van registrar creixements negatius. Les dues comarques que van registrar un millor comportament van ser la Selva, que va créixer un 3,8% i el Baix Empordà (3,1%). El Gironès, llastada pel mal comportament del sector públic i per l'immobiliari, es va contraure un -3,1%.