02 de desembre de 2016
02.12.2016
Diari de Girona
ESTABLIMENTS HISTÒRICS

La Cambra premia 15 negocis gironins per la seva antiguitat

Quatre dels establiments són de Sant Hilari Sacalm i un d´ells, la Granja Tívoli, amb 130 anys de trajectòria, és la més antiga de les premiades

02.12.2016 | 02:43
La Cambra premia 15 negocis gironins per la seva antiguitat

La Cambra de Comerç reconeix des de fa tres dècades la continuïtat empresarial dels negocis gironins. Des de l´inici ja han distingit més de mig miler d´empreses, d´entre les quals unes dues-centes han superat els 100 anys d´història. Tots ells reben una placa de forja que podran lluir a l´exterior del seu establiment

La Cambra de Comerç va entregar ahir els guardons que reconeixen la trajectòria d´establiments de la demarcació amb més de 50 anys d´antiguitat. En la 37a edició, han premiat 15 locals, quatre dels quals de Sant Hilari i un d´ells del 1886. Presidit pel president de la Cambra, Domènec Espadalé, amb el president de la Diputació, Pere Vila, propietaris, familiars i alcaldes; el conseller d´Empresesa i Coneixement, Jordi Baiget va ser el convidat d´honor. Baiget va destacar que «els països que volen ser grans han de reconèixer l´empenta i valors» dels seus establiments. «Som un país petit però divers i ric», va dir, i amb exemples com els premiats, hi ha «futur».

Jardineria Martí
Figueres (1966)

Carme Palagós Marull i Joan Martí Casademont van obrir la botiga a Figueres per vendre fruites i verdures. El 1967 incorporen flors i plantes al mercat i botiga. Clients demanen a Casademont de fer jardins al Puigrom de Roses. Hi aplica els coneixements de jardineria i estudis de pèrit agrícola. Als 70 s´incorpora Joan Martí Palagós i obren viver a Vilabertran.

Perfums Bachs
girona (1965)

Neix en un petit taller a la travessera de la Creu. El 1965, amb la compra de la seu del carrer Alacant es registra activitat de producció i distribució de productes de perfumeria i ambientació. El turisme o la fabricació de producte per a tercers a partir del 74 incrementen les vendes. És un dels principals productors nacionals.

Curós-Espigulé
Olot (1965)

La Correduria Curós-Espigulé va iniciar activitat el 1965 com a Agencia CEC, dedicada a gestoria i mediació d´assegurances. La van fundar Salvador Curós i Josep Espigulé. Des del 1983 es dedica a la mediació d´assegurances. S´hi han incorporat Miquel Espigulé, M.Àngels Curós i Xavier Curós. Integren actualment aquesta empresa un equip de 16 persones.

Restaurant Sant Cristòfol
Riudellots de la Selva (1963)

El 1963 tenia una benzinera a cada banda de la N-II però han desaparegut. Van començar amb una barraca per vendre refrescos i entrepans, fins que es va fer un edifici amb restaurant i habitacions, que no s´han usat mai. La mestressa es jubila el 1989 i passa el negoci a dos matrimonis, amb dues germanes. La parella de més edat es va jubilar. El negoci ha revifat, sense la força dels inicis.

Casademont Castelló
Castelló d´Empúries (1964)

La primera generació Casademont Clotas, amb Miquel i Catalina, va iniciar el comerç de granes de cereals, adobs i vins al cafè bar als baixos de la casa de Pontós. El 1964 obren a Figueres. El 1976, prèvia incorporació del fill Faustí, es fa un magatzem a Castelló d´Empúries, amb una petita fàbrica i un altre molí. La tercera generació modernitza el comerç i expandeix el negoci, fins a França.

Seleccions Conxa
Salt (1963)

Durant anys va ser la perfumeria de Salt, al 213 de carrer Major. La va fundar Francisca Raset i Corominas. El marit treballava en un magatzem de perfumeries. També venien llenceria, roba de llar i merceria. El 1987, Maria Concepció Payet, filla de la fundadora, pren el relleu. Remodelen i especialitzen en alta perfumeria i cosmètica, amb llenceria i complements.

Super. Suma-La Bodega
Sant Hilari Sacalm (1963)

Els propietaris diuen que el matrimoni d´en Josep i la Margarita es van casar grans i amb la il·lusió d´iniciar un nou negoci. Venien vins i begudes. Es va transformar en botiga d´ultramarins. La segona generació, amb Yolanda Andreu i el marit, Francesc Erra, van especialitzar la botiga en vins. Primer com a Super Avui i ara Suma, però al poble de Sant Hilari Sacalm es coneix com La Bodega.

Reparacions Joma
Girona (1962)

El primer taller era al 123 del carrer del Carme. Josep Masó, va passar les regnes al fill Jordi, el qual ha incorporat la tercera generació: Carles Masó. Van tenir local al ­carrer Auriga, al Barri Bell, tot i que té seus a Vilablareix i al carrer Sant Miquel de Girona. Des del 1962, ofereix servei d´instal·lació i reparació de lampisteria en l´àmbit domèstic, industrial i comunitari.

Carnisseria Casas
L´Escala (1943)

El 1943 un pastor i fill de pastors, Alfons Casas Callol, va obrir la carnisseria a la plaça del mercat amb l´esposa Miquela Tarrés Fuster i ja hi han passat 3 generacions. El 1978 pren el relleu el fill Alfons Casas i la Maria Àngels Mascarós, i el 2016 continua l´ofici  la néta del fundador: Cristina Casas Mascarós segueixen oferint carn de qualitat i una elaboració artesana.

Masias
Olot (1941)

Hi ha referències d´Esmeragdo Masias Vidal en un taller de la Generalitat Republicana com a cap de manyàs. El 1941 combinava la feina de mecànic al taller acabat de fundar amb el forn familiar, al carrer Santa Magdalena de Begudà. El succeeix Jordi Masias Trias, amb estudis de pèrit mecànic. El 1980, entra la tercera generació: Esmeragdo, Lluís i Jaume Masias Padrosa. L´empresa centrada en el tèxtil és Masias Maquinaria.

Fonda Rita
Sant Hilari Sacalm (1916)

Neix amb Josep Aguilà Blanc, casat en segones núpcies amb la Mundeta. El fill, Joan Aguilà, traginer i Rita Timoneda Duran vivien al davant. Es van convertir en propietaris. El nom el va posar Joan Aguilà en honor a la seva esposa. El 1928, Carme Aguilà Timoneda es casa amb Joan Puig Cudet i el 1929 s´inaugura el menjador i unifica en un edifici. La 5a generació és amb Joan Puig Verdolet i Glòria Serra Anglada.

Simon
Olot (1916)

Comença amb Arturo Simon i ha crescut arreu del món. Han arribat a la quarta generació, amb Sergio Vives Simon com a president de Simon Holding. Tot va començar amb un petit taller que el 1916 fabricava portalàmpades per la seva escassetat durant la I Guerra Mundial. El 1957 la direcció va a Barcelona; el 1975 obre un nou centre a Girona; i el 1998 comença la internacionalització.

Pastisseria Figueras
Banyoles (1916)

El 1916, Jaume Font i Dolors Porxas lloguen un forn de pa amb casa a Palamós i van a Banyoles. El 1932 compren la casa de la plaça Estudis i hi fan botiga, pastador i habitatge. El 1942 entra Just Figueras i es casa amb Maria Font. El 1943 neix Jaume Figueras, tercera generació i es casa amb Dolors Pi. S'amplia la botiga i comença la venda de brioixeria i pastisseria. Jaume Figueres, quarta generació, va anar a l'escola de flequers d'Olot i a la confiteria Negrell de Salt.

Can Jombo
Sant Hilari Sacalm (1912)

Jaume Ridorsa Viadé, fill de Can Jombo d´Arbúcies, es va instal·lar com a ferrer al carrer Vernis i després a la carretera d´Arbúcies, a la casa de Can Magí, on compartiria tasques de traginer i ferrer amb el sogre Lluís Barnils Surinach i el cunyat. Feien eines de tall i de treball. Li deien en Jombo. Àngel Camó Juanola, de Sant Martí Vell, va arribar al 1952 a treballar com ajudant. El 1954 es casa amb Maria Ridorsa Barnils i van ampliar l´activitat amb més productes.

Granja Tívoli
Sant Hilari Sacalm (1886)

El 1886, Francesc Corbera lloga un local on obrirà una taverna de cerveses i begudes gasoses (Can Xicu). El 1887 es convertirà en el Cafè la Unió. El 1920 s´anomena Tívoli i és també Sala de Ball. El negoci passa per 7 generacions. Ha estat teatre-cine i gairebé Casino. Va ser sala de joc, de bitlles i discoteca. Avui és un bar d´en Jaume i la Rita, filla de Ramon i Montserrat, emprenedors dels antics negocis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook