n Les defenses dels expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato van reiterar ahir que les proves han estat «manipulades i empleades de manera indeguda, i van carregar contra el FROB i Bankia, acusacions particulars en el judici contra els 65 usuaris de targetes, per disputar-se en exclusiva el perjudici de les «black».

Van coincidir que no va quedar acreditada ni l'apropiació indeguda ni la presumpta administració deslleial atribuïdes als seus representats, ja que la principal prova del cas, el full excel amb les despeses, no és més que un «acte de voluntat» de Bankia que, malgrat comptar amb tota la documentació «no ha jugat totes les seves cartes perquè no ha volgut»

L'advocat de Blesa, Carlos Aguilar, va carregar en la seva exposició davant la secció quarta de la sala penal contra el Fons de reestructuració ordenada bancària (FROB) i l'entitat per iniciar un procés «fosc» amb el que han pretès abans de enjudiciar «tallar el cap»als ara acusats, que s'enfronten a penes d'entre sis anys i dotze mesos de presó. Una mostra de «mala fe» amb la qual les acusacions han pretès «retallar» el sistema de les targetes, en marxa «durant 23 anys», en revestir-de «clandestí» quan era «conegut per tots, tenia el seu propi circuit i es comptabilitzava sempre de la mateixa manera, que era perfectament accessible», segons la font.

Aguilar va dir al tribunal, que presideix la jutge Ángela Murillo, que l'expresident de la caixa entre 1988 i 1996 Jaume Terceiro, «no va respectar la veritat» quan va dir que els visats només van tenir número PIN després del seu mandat, quan es envilecieron.

A més, va insistir que els usuaris podien disposar de les seves targetes per treure efectiu «des del primer dia» sense que ningú, ni el llavors secretari, Àngel Montero, els digués que havien de justificar els càrrecs o que les despeses fossin «prudents i d'austeritat franciscana». També va descartar la «conspiració del silenci» que, segons ell, sostenen les acusacions al no tenir sentit que tant l'Agència Tributària com el Banc d'Espanya poguessin estar al cas del delicte, i que «ha arruïnat la vida» als exconsellers i exdirectius.

Uns arguments subscrits per l'advocat de Rato, Ignacio Ayala, que va atacar la «inseguretat i incapacitat» del FROB i Bankia, que no han pogut posar-se d'acord sobre qui és el legítim perjudicat de la causa, ia les que ha retret que hagin qüestionat «una època, un model, un concepte» en un judici «moral, no jurídic». Tot i no voler-se escudar en l'herència del sistema com al·legat, Ayala va basar part de la seva intervenció a recordar que Rato, com a usuari, va rebre la seva targeta «com qualsevol altre conseller» de mans del llavors director general de Caja Madrid , Ildefons Sánchez Barcoj.