21 de desembre de 2016
21.12.2016

La banca haurà de tornar tot el cobrat per les clàusules terra

El Tribunal de la UE corregeix al Suprem, que entenia que tan sols havien d'abonar-se les cobrades des de 2013

21.12.2016 | 10:04
La banca haurà de tornar tot el cobrat per les clàusules terra

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimecres que els bancs han de tornar tots els diners cobrats de més als clients afectats per l'existència de clàusules terra en els seus contractes hipotecaris, després d'haver rebutjat que es pugui aplicar una retroactivitat limitada en el temps per ser "incompleta i insuficient".

La justícia europea ha conclòs que aquesta limitació és contrària a la normativa comunitària i, per tant, les entitats financeres finalment han de reintegrar als afectats per les clàusules terra la totalitat de l'import que s'ha cobrat de més, des del començament de cada contracte hipotecari, i no únicament a partir del 9 de maig del 2013, com va determinar el Tribunal Suprem.

El Tribunal Suprem ha considerat abusives aquestes clàusules, en entendre que els consumidors no havien estat informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava, però va fixar en la data de la sentència, el 9 de maig del 2013, la retroactivitat màxima perquè la seva nul·litat només tingués efectes amb vista a futur.

Les clàusules terra són les que fixaven un límit mínim d'interessos que els clients de contractes hipotecaris havien de pagar. Aquestes clàusules han impedit als afectats beneficiar-se de la caiguda de l'euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit