Una altra de les novetats de la futura llei de comerç són les àrees de degustació que, per primera vegada, queden regulades per als comerços dedicats a la venda de productes d´alimentació. Així, la llei marca un límit en l´espai dedicat a àrea de degustació del 33% del total de la superfície comercial de l´establiment, amb la possibilitat que els ajuntaments puguin variar el límit. La idea és oferir una via complementària d´explotació econòmica, més ajustada a les preferències dels consumidors.

Una altra novetat fa referència a la concreció del concepte de municipi turístic i es marquen 4 supòsits concrets als que es pot acollir un municipi per ser declarat turístic a efectes d´horaris comercials. En primer lloc, que el municipi disposi d´un bé declarat Patrimoni de la Humanitat o immoble d´interès cultural integrat en el patrimoni històric-artístic que generi una afluència anual acreditada de visitants; que aculli algun gran esdeveniment esportiu o cultural d´àmbit nacional o internacional; que disposi d´una àrea comercial que generi una afluència acreditada de visitants de fora de Catalunya; o d´una zona portuària en la que operin creuers turístics amb mínim 400.000 viatgers a l´any acreditats. Passa de 8 a 4 anys la revisió de la declaració de municipi turístic.

Possible recurs al Constitucional

Sobre un possible nou recurs al TC o per un xoc amb la normativa estatal -que limita a 90 les hores setmanals d´obertura comercial, el Govern va recordar que les competències en matèria comercial són «exclusives» del Govern, que ha impulsat la norma «pensant en el comerç i en els consumidors» però va assegurar que amb la llei es farà la «prova del cotó» davant la voluntat de diàleg manifestada pel govern espanyol.