n El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va avançar ahir que el Consell de Ministres analitzarà i previsiblement aprovarà, divendres vinent, un reial decret llei que fixa un sistema per reclamar la devolució dels interessos pagats de més per part de clients d'entitats bancàries que van contractar préstecs hipotecaris afectats per les clàusules sòl, declarades abusives -per poc transparents- pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea el 21 de desembre passat.

Aquest mecanisme, va precisar, establirà un sistema de reclamació «gratuït i ràpid», amb una durada màxima aproximada de tres mesos. L'objectiu, doble, passa per evitar els procediments judicials -el Banc d'Espanya estima que hi podria haver més de dos milions d'afectats- i per facilitar l'acord entre la banca i els consumidors. En aquest sentit, De Guindos va recordar que l'afer fa referència a l'acord entre dues parts privades i que el Govern el que ha de fer «és establir un camí alternatiu al judicial perquè els consumidors puguin cobrar al més aviat possible».

De Guindos va fer l'anunci en el marc de la jornada Spain Investor Day, a Madrid, on també va informar que el Govern «ja treballa» en un projecte de Llei Hipotecària, que deriva de la transposició d'una directiva comunitària. Amb la nova norma, l'Executiu vol incrementar «la transparència, per evitar l'opacitat que pot sorgir d'una clàusula sòl o de qualsevol altra que estigui en un contracte hipotecari».

Contractes més clars

«Informaré d'això en el Consell de Ministres del divendres», va precisar De Guindos, que, en aquesta línia, va recordar que «la falta de transparència ha estat la causa per la qual el Tribunal Suprem va declarar que algunes clàusules sòl eren nul·les». Per això, va insistir, el Govern vol contractes més clars, «perquè el consumidor tingui coneixement, tant formal com de fons, del que conté el contracte de la hipoteca».