El Fons Monetari Internacional (FMI) va lloar ahir la reforma laboral aprovada el 2012 pel Govern espanyol, ja que va facilitar que el deteriorament econòmic es reflectís en la «moderació salarial» i no a la destrucció d'ocupació. Segons els seus càlculs, s'han salvat al voltant d'un milió de llocs de treball gràcies a aquesta reforma.

Així ho va assenyalar el Fons en el seu informe de revisió anual de l'economia espanyola on, lluny de derogar la reforma, aposta per endurir-la. Entre altres, el Fons recomana una altra de les seves receptes clàssiques: acabar amb la dualitat del mercat de treball entre fixos i temporals, per la qual cosa cal fer més atractiva la contractació indefinida i reduir les diferències de costos amb els temporals.

En conjunt, l'FMI segueix alertant sobre «l'elevada» taxa d'atur», tot i que projecta que continuï el seu descens gradual, des del límit del 26,1% del 2013. Després de tancar el 2016 en el 19,4%, pronostica que la desocupació acabi en el 17,9% el 2017 i al 17% al 2018.

A banda, segons el FMI la millora de l'economia a Espanya permetrà que es recuperin els nivells del PIB previs a la crisi «a mitjans d'aquest any», però cal continuar amb el camí reformista i apostar per un ajust fiscal «gradual» que inclogui una pujada de l'IVA.

Atès que dos terços de l'ajust fiscal aconseguit en els últims tres anys s'ha basat en les retallades de la despesa, l'FMI recomana ara centrar-se a incrementar els ingressos fiscals i no fer marxa enrere en l'agenda reformista. «A la llum del voluminós deute públic i l'expansió fiscal estructural dels passats dos anys, la prioritat hauria de centrar-se en les mesures d'ingressos que menys distorsionin com la pujada de la recaptació per IVA (...) i augmentar les taxes i impostos mediambientals».

A Espanya, només el 60% de la cistella de la compra paga l'impost sobre el valor afegit (IVA) complet, comparat amb el 70% a França i el 80% a Alemanya, va subratllar la cap de la missió de l'FMI per a Espanya, Andrea Schaechter, en una trucada telefònica per presentar l'informe. Schaechter va destacar que l'organisme calcula que el dèficit fiscal serà del 3,2% per a aquest any, una dècima per sobre del marcat per europa.

Per això, va indicar que l'era de l'austeritat ha quedat enrere i que cal avançar en un ajust «gradual» a mig termini, que va xifrar en prop del 0,5% anual per estabilitzar els comptes públics i reduir el deute que es preveu continuï per sobre del 99% del PIB aquest any.

D'altra banda, l'organisme dirigit per Christine Lagarde preveu que la «impressionant recuperació econòmica» permeti recuperar els nivells d'abans de la crisi «a mitjans d'aquest any», encara que es desaccelerarà en els pròxims dos anys, després del 3,2% del 2016, amb creixements estimats del 2,3% i 2,1%, respectivament. Amb tot, va advertir que dos terços de l'extraordinari creixement obtingut a Espanya durant el 2016 es deuen a «factors externs» com els menors preus del petroli o els baixos tipus d'interès impulsats pel Banc Central Europeu (BCE).

Quan no hi hagi aquests factors, el creixement tendirà cap al potencial actual d'un 1,5%. Com a conseqüència, va afirmar que «és de la major importància no fer marxa enrere a les reformes estructurals adoptades en els últims anys» per no descarrilar el creixement, especialment en reconèixer la major fragmentació política existent a Espanya després de les eleccions del passat any.