L'economia espanyola va avançar el 0,7% en l'últim trimestre de l'any en relació amb l'anterior i va tancar el 2016 amb un creixement del 3,2%, segons la dada avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa de creixement trimestral va ser idèntica a la del trimestre anterior i la registrada en el conjunt de l'any també va ser la mateixa que el 2015 (3,2%) i es va quedar una dècima per sota del 3,3% previst pel Govern.

La directora de l'oficina econòmica de la Moncloa, Eva Vall, va avançar el 10 de gener que l'economia va créixer el 3,3% el 2016, una dècima més del que oficialment preveu el Govern (3,2% ).

En cas de confirmar-se aquestes dades el 2 de març, la taxa interanual de creixement del PIB en el quart trimestre del 2016 s'hauria situat en el 3%, dues dècimes menys que en el trimestre precedent. Les dades trimestrals coincideixen amb els avançats el mes passat pel Banc d'Espanya, que atribuïa l'avanç econòmic a la fortalesa del consum de les famílies, conseqüència de la prolongació de «l'intens procés» de generació d'ocupació i de la persistència d'unes condicions financeres favorables. A això hauria contribuït la inversió empresarial que ha recobrat dinamisme i la reactivació de la construcció, si bé, l'aportació del sector exterior seria encara molt limitada.