El salari mitjà mensual de les dones espanyoles se situa gairebé en el mateix nivell que el de Xipre i Eslovènia i l'esforç de despesa que fan a la cistella de la compra és similar al dels països de l'Europa de l'Est, segons es desprèn de un informe sobre bretxa salarial elaborat per UGT. L'estudi del sindicat constata que les dones europees reben salaris més baixos que els homes a tots els països de la Unió Europea i en la majoria dels sectors, i a més han de dedicar un percentatge més alt de diners que els homes per fer la seva compra setmanal d'alimentació.

Així, les dones a Espanya tenen un salari mitjà mensual de 1.813 euros davant els 2.166 euros dels homes, i mentre les primeres dediquen 178 euros a la cistella de la compra (el 10%), els homes hi destinen un 8,2%. Les dones eslovenes, amb menor salari mitjà que les espanyoles, destinen el 10,10% del seu sou a les despeses bàsiques d'alimentació, mentre que les poloneses hi dediquen el 13,4%; les eslovaques, el 18,8%; i les romaneses, el 22%.

En sentit contrari, el salari mitjà de les dones daneses és de 3.804 euros al mes (més del doble que el de les espanyoles) i destinen a la cistella de la compra el 6,6%; les sueques, el 8%; les irlandeses, el 7%; i les alemanyes, el 7%. Totes elles compten amb sous mitjans superiors als de les dones espanyoles, de manera que la investigació d'UGT nega que en un país amb salaris baixos el nivell de vida també sigui més baix i requereixi menys despesa per pagar productes essencials.

«Hem comprovat que, a menors salaris, més esforços a l'hora de fer la compra», va assenyalar la vicesecretària general d'UGT, Cristina Antoñanzas, tot afegint que «d'un total de 21 països de la UE, Espanya ocupa el setè pitjor lloc en aquesta bretxa entre dones i homes a la cistella de la compra».

A més, a Espanya aquesta bretxa és superior en funció del sector en què es treballa i de cada lloc de treball, i es dispararia si, a més de tenir en compte l'alimentació, s'inclouen altres despeses essencials, com l'habitatge, la llum, el gas, el vestit o el transport.

Per sectors, destaca que a l'administració pública, dels prop de 15 milions de llocs de treball a la UE, aproximadament set milions són ocupats per dones, una mica més del 46%. A més, de les 835.800 persones que exerceixen els seus treballs en els sectors agrupats en indústries extractives, no arriba al 12% la presència de dones a tot Europa. En tot cas, Antoñanzas va insistir en la necessitat d'«aprovar i fer efectiva una llei d'igualtat salarial».