La gironina Nexus Geographics i Verasat Global van presentar ahir al Mobile World Congress una aplicació revolucionària per a telèfons satèl·lit que els permetrà disposar d´un sistema de missatgeria instantània (Satway Pro) amb smartphones, quelcom que no existia encara perqué els telèfons mòbil i els de satèl·lit utilitzen xarxes diferents.

Satway Pro, que estarà disponible a la primavera, serà gratuïta per als usuaris de smartphone i tindrà un cost fix de 14 euros al mes per als usuaris de telèfon satèl·lit, amb independència del nombre de continguts compartits. L´alpinista ­Ferran Latorre, que té en ment fer els 14 vuit mils, va ser l´encarregat de fer la prova de l´aplicació desenvolupada per Verasat Global -especialista en comunicacions via satèl·lit- i Nexus Geographics -experta en geolocalització.

El conseller delegat de Nexus, David Comas recorda que «el 90% del planeta no té cobertura mòbil perquè al 10% on sí que n´hi ha viu la part més nombrosa de la població» i esmenta que encara ningú havia aconseguit crear un pont que connectés els telèfons per satèl·lit amb la telefonia mòbil convencional. Per aquesta raó, Satway Pro està especialment pensada per als membres d´expedicions a llocs remots, equips d´emergències, cooperants d´ONG, transportistes marítims i aeris, esportistes extrems, enginyers d´obres o equips militars que operin en llocs sense cobertura.

L´aplicació permetrà crear un grup de fins a 15 persones amb les quals es podrà establir contacte de forma permanent i instantània. Tal com destaca Eduard Cortés, CEO de Verasat Global, «mentre que els Smartphones poden escollir entre milers d´aplicacions per satisfer tot tipus de necessitats, els equips que han de treballar sobre zones sense cobertura tenen una oferta ­escassa».