La manca de comandes a Tecalex, empresa de Sant Julià de Ramis fabricant de màquines per a l'extrusió de l'alumini, ha dut la mercantil i els seus treballadors a pactar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà tota la plantilla. Divendres passat, representants dels treballadors i de l'empresa van signar un acord segons el qual reduïen l'ERO a un màxim de 150 dies l'any 2017 a comptar des d'ahir i uns 80 dies l'any 2018.

El secretari general d'indústria de CCOO a Girona, Josep Serra, indica que es tracta d'un «ERO preventiu» perquè encara es desconeix quan començarà a aplicar perquè l'empresa es troba immersa en una possible venda que permetria dilatar l'aplicació de la mesura.

El tipus de màquines que realitza Tecalex són per encàrrec, cosa que els dificulta generar estoc. Per aquesta raó l'absència de comandes els aboca a l'ERO, els primers afectats del qual seran els treballadors de l'oficina tècnica i després dels de taller. «Amb aquest acord hem aconseguit que l'ERO no afecti la generació de vacances dels treballadors, que aquells que no tenen dret a atur siguin dels últims a patir la mesura i que als treballadors de més de 58 anys també se'ls redueixi l'afectació perquè no tinguin problemes de cara a la jubilació», indica Serra.

L'empresa de Sant Julià de Ramis fa anys que arrossegua problemes cada vegada que es redueix la demanda dels seus productes. L'any 2009, quan va comprar el 51% d'una planta a la Xina, ja va dissenyar un pla de viabilitat per a la factoria gironina amb l'objectiu de mantenir el màxim nombre de treballadors que permetessin les xifres.