Patronal i sindicats s'han mostrat reticents davant la idea del Govern de començar a dissenyar la creació d'un fons de capitalització, l'anomenada «motxilla austríaca», que acumuli aportacions de tota la vida laboral del treballador per actuar després com a indemnització per desocupació.

Després del mandat parlamentari d'aquesta setmana perquè el Govern creï aquest fons de capitalització negociant amb els agents socials, aquests s'han mostrat «cautelosos» a l'hora de copiar un model que aquí no funcioni i que suposaria acabar amb l'actual sistema d'indemnitzacions per acomiadament.

Aquest fons, que hauria d'estar constituït abans de 2020, comportaria un nou model d'indemnitzacions per acomiadament amb l'objectiu de «reduir la dualitat del mercat de treball i contribuir a la creació d'ocupació estable». Així, cobriria tota la vida laboral del treballador, independentment d'on estigui empleat, i es faria efectiu en casos d'acomiadament, mobilitat geogràfica, formació o jubilació. La proposta és una idea ja estudiada en anteriors legislatures, tot i que mai va arribar a materialitzar-se, i estava inclosa en el programa electoral dels populars i en l'acord d'investidura que aquests van signar amb Ciutadans.

Àustria va posar en marxa el 2003 una reforma laboral que incloïa un fons de capitalització per als treballadors, perquè no existien les indemnitzacions per acomiadament, de manera que l'empresa aportava una quantia als seus respectius fons.