El govern espanyol preveu prorrogar un any més el Programa d'Activació per a la Feina (PAE) que contempla l'ajuda de 426 euros per a aturats de llarga durada que tenen càrregues familiars. Des del Ministeri de Treball es preveu realitzar algunes modificacions per tal d'ampliar el nombre de beneficiaris, modificacions que els sindicats veuen insuficients. Segons fonts sindicals, l'executiu podria presentar demà dimarts als agents socials un esborrany del real decret per a la renovació d'aquest pla, que es va posar en marxa durant el 2015 i que s'ha anat prorrogant fins al proper 16 d'abril.

«Es renovarà amb algunes millores, però no serà la transformació que hem demanat per tal que es converteixi en un dels pilars necessaris del pla de xoc per a l'ocupació», afirma el secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo. Entre aquests canvis plantejats tant per CCOO com per UGT hi ha el d'eliminar el requisit de càrregues familiars, reduir de 12 a 9 mesos el temps de desocupació per poder accedir a aquestes ajudes o que sigui compatible amb les rendes mínimes que donen les comunitats autònomes, entre altres.

L'objectiu del pla era arribar a 400.000 persones, però, segons les últimes dades facilitades per Treball, el programa n'ha atès 217.721, de les quals 140.139 han cobrat la prestació, xifra que suposa un 35 % dels beneficiaris potencials. A més, només el 18% -uns 25.000- han causat baixa en trobar una feina.