La Generalitat va informar ahir que la despesa realitzada pels creueristes i tripulants dels creuers que fan escala als ports de Roses, Palamós i Sant Carles de la Ràpita així com la despesa dels passatgers dels vaixells de turisme local als ports que són competència de la Generalitat va acabar generant una facturació total de 12,9M?, contribuint al PIB de Catalunya en 7,3M? (3,4M? rendes salarials) i al manteniment de 138 llocs de treball (equivalents a temps complet).

Alhora, aquesta activitat va generar una facturació addicional (de manera indirecta i induïda) de 46M?, un valor afegit brut de 25,1M? (11,5M? en rendes salarials) i 377 llocs de treball equivalents a temps complet.

Considerant de manera conjunta tant els impactes directes com els indirectes i induïts, es conclou que l'activitat turística als ports que són competència de la Generalitat va generar una facturació total de 97,5M?, contribuint al PIB de Catalunya en 50M? (25,1M? en rendes salarials) i al manteniment de 884 llocs de treball (equivalents a temps complet).

L'any 2014 van haver 301.168 passatgers, dels quals 42.690 van ser creueristes que van fer escala en alguns dels següents ports: Port de Roses (3.647), Port de Palamós (38.612) i Port de Sant Carles de la Ràpita (431). La durada d'aquestes escales es va situar entre un mínim de 7 hores i un màxim de 14 hores. A més, s'ha estimat que als creuers que van fer escala als ports de Roses, Palamós i Sant Carles de la Ràpita hi van treballar 17.949 tripulants. Alhora, i seguint les indicacions del Servei de Promoció i Turisme de l'Ajuntament de Palamós, s'ha considerat que únicament el 50% dels creueristes baixen habitualment del vaixell durant unes hores.

Nou mil llocs de treball

Els 45 ports que són competència de la Generalitat, entre els quals no s'inclouen els de Barcelona i Tarragona, generen 992 milions d'euros anuals de facturació i contribueixen al manteniment de 9.135 llocs de feina a temps complet, segons un estudi de la Universitat de Barcelona encarregat per Ports de la Generalitat que indica l'impacte econòmic d'aquestes instal·lacions durant el 2014. Aquest estudi també revela que els ports van aportar 448,2 milions d'euros al PIB català, que suposa un 0,22% del PIB total. Així mateix, els llocs de feina generats suposen un 0,3% del total d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya. Així mateix, l'activitat portuària va suposar una recaptació fiscal de 170,9 milions d'euros en impostos.