Comença la campanya de la renda amb la previsió de retornar 11.200 milions d'euros a 14 milions de contribuents de tot l'Estat. Segons les previsions de l'Agència Tributària, en la campanya d'enguany està prevista la presentació de 19,75 milions de declaracions a tot l'Estat, de les quals 14,7 sortiran a retornar diners al contribuent, per un import d'11.198 milions d'euros. D'altra banda, s'espera que 4,17 milions de contribuents hagin de retornar diners al fisc, per un import de 8.537 milions d'euros.

Des d'ahir ja es poden presentar les declaracions per internet i comença l'atenció telefònica. També des d'ahir es poden presentar declaracions impreses a través de les entitats col·laboradores. Les devolucions s'iniciaran a partir de demà, 7 d'abril. La campanya presencial s'iniciarà l'11 de maig, així com l'assistència a les oficines. El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, tant per a declaracions a ingressar com a retornar. No obstant, en les declaracions a ingressar, si s'opta per realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària del termini de presentació serà fins al 26 de juny.

Com a novetat d'enguany, l'Agència Tributària establirà un pla pilot per a la confecció d'un nombre reduït de declaracions a partir de trucades telefòniques que farà la mateixa Agència a contribuents en els supòsits que, en un determinat moment i en declaracions més senzilles, no existeixin cites disponibles per a l'atenció presencial.

Les gestions per telèfon es poden fer a través del número 901 12 12 24 i per internet a través del portal de l'Agència Tributària.

La principal novetat respecte al programa PADRE és que ja no cal descarregar-se cap programa ni fitxer per fer la declaració per internet. El contribuent pot accedir a les seves dades fiscals actualitzades i podrà reprendre la proposta de declaració sobre la qual hagi estat treballant prèviament, així com obrir noves sessions de treball en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu, incloent-hi tauletes i telèfons mòbils.

Un cop el contribuent accedeix a la plataforma i s'identifica, es produeix el trasllat automàtic de dades. Si no necessita corregir-les, ni aportar informació addicional, des del quadre de resultats pot presentar la declaració, o imprimir-la per presentar-la en paper.

A través de Renda Web, tots els contribuents poden comptar amb una proposta de declaració, confeccionada a partir de les dades de què disposa l'Agència Tributària. La plataforma facilita la confecció d'un esborrany, ja sigui per presentar la declaració per internet o per confirmar-lo per telèfon o fer la declaració en oficines.

Les clàusules sòl

El sindicat de tècnics del ministeri d'Hisenda (GESTHA) ha informat que no hi ha novetats rellevants en la campanya de la renda d'enguany, excepte pel que fa als efectes fiscals derivats de la devolució dels interessos prèviament satisfets de les clàusules sòl per part de les entitats financeres, després de la resolució judicial que es va conèixer a finals de l'any passat.

Gestha ha aclarit que els diners que es van pagar al banc per l'existència de clàusules sòl i que ara s'han de retornar són el reintegrament d'un pagament indegut, per la qual cosa no constitueix renda.

No obstant això, el sindicat adverteix que hi ha una excepció. Es tracta dels casos en què aquests interessos haguessin format part de la deducció per inversió en habitatge habitual o de deduccions establertes per les comunitats.