07 de abril de 2017
07.04.2017

Els catalans han presentat 123.132 declaracions de la renda en tres dies

L'Agència Tributària ja ha acordat la devolució de 9,8 milions d'euros a 20.000 catalans

07.04.2017 | 12:59
El delegat especial de l´Agència Estatal d´Administració Tributària a Catalunya, Gonzalo García de Castro,

Els contribuents catalans ja han presentat 123.132 declaracions de l'impost sobre la renda de les persones físiques de la campanya de 2016 fins a primera hora d'aquest divendres, segons ha informat el delegat especial de l'Agència Estatal d'Administració Tributària a Catalunya, Gonzalo García de Castro, en una roda de premsa. Segons el delegat d'Hisenda, els contribuents catalans ja han sol·licitat devolucions en 108.603 de les declaracions presentades, per valor de 93 milions d'euros. D'aquestes, l'Agència Tributaria ha acordat 20.078 devolucions per un import de 9,8 milions d'euros.

A aquestes alçades de la campanya anterior, García de Castro ha recordat que els contribuents catalans havien presentat 91.000 declaracions. D'aquestes, ja s'havien sol·licitat 83.000 devolucions per valor de 71 milions d'euros i l'Agència Tributària havia acordat 1.900 devolucions per un import d'1,5 milions d'euros.

El delegat també ha destacat que enguany, tot i l'increment en l'activitat, no hi ha hagut cap problema "d'estrès" en els sistemes informàtics de l'Agència Tributària.García de Castro ha valorat que enguany és el primer exercici en què es treballa íntegrament amb el sistema Renda WEB, que ha substituït definitivament el programa PADRE, com ja havia informat l'AEAT.

En aquest sentit, ha celebrat la a consolidació del Renda WEB i "l'assumpció espectacular" d'aquest sistema per part de la ciutadania, que "permet fer la gestió amb màxima celeritat". El delegat ha destacat que s'han incrementat el nombre de declaracions presentades en relació a la campanya anterior.

Durant tota la campanya, l'Agència Estatal d'Administració Tributària espera que a Catalunya es presentin 3,52 milions de declaracions, que donaran dret a devolució en 2,5 milions de casos per un import de 2.053 milions d'euros. Per contra, 912.000 declaracions resultaran a ingressar, per un import de 1.885 milions d'euros.

L'atenció als contribuents a través d'internet i per telèfon es va iniciar el darrer dimecres 5 d'abril i les devolucions ja han començat aquest divendres 7 d'abril. El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, tant per les declaracions a ingressar com les que resultin a retornar. Tanmateix, les declaracions a ingressar que facin el pagament mitjançant domiciliació bancaria tindran un termini de presentació fins el 26 de juny. La campanya presencial s'iniciarà l'11 de maig, igual que l'assistència a les oficines de l'AEAT.

Gairebé 20 milions de declaracions a Espanya


L'AEAT preveu que es presentin 19.750.000 declaracions, xifra que representa un increment en el nombre de contribuents en aquesta campanya en relació a les anteriors. Hisenda també estima que tinguin dret a devolució un total de 14.775.000 declaracions, per un import d'11.198 milions d'euros.

D'altra banda, l'Agència Tributària espera que 4.175.000 declaracions surtin amb resultat a ingressar per un import de 8.537 milions d'euros.

Tractament de les clàusules sòl


García de Castro ha recordat que una de les novetats d'enguany, a més de la desaparició del programa PADRE, és el tractament fiscal de la devolució dels interessos prèviament pagats per les clàusules sòl de les hipoteques. El delegat ha aclarit que els diners que es van pagar al banc per l'existència de clàusules sòl i que ara s'han de retornar als clients no constitueixen una renda, així com tampoc els interessos d'indemnització.

El responsable d'Hisenda ha reiterat que hi ha una excepció en aquests casos, quan aquests interessos haguessin format part de la deducció per inversió en habitatge habitual. Si la devolució es fa en efectiu es perd el dret a la deducció i s'ha de regularitzar, sense interessos de demora, en l'exercici en què hi hagi acord o sentència ferma i en els anys no prescrits (entre 2012 i 2015). Igualment passaria si s'haguessin considerat com una despesa deduïble. Per contra, no s'ha de regularitzar si la devolució es destina a amortitzar el préstec.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema