Els contribuents catalans ja han presentat 123.132 declaracions de l'impost sobre la renda de les persones físiques de la campanya de 2016 fins a primera hora d'aquest divendres, segons va informarel delegat especial de l'Agència Estatal d'Administració Tributària a Catalunya, Gonzalo García de Castro, en una roda de premsa. Segons el delegat d'Hisenda, els contribuents catalans ja han sol·licitat devolucions en 108.603 de les declaracions presentades, per valor de 93 milions d'euros. D'aquestes, l'Agència Tributaria ha acordat 20.078 devolucions per un import de 9,8 milions d'euros.

A aquestes alçades de la campanya anterior, García de Castro va recordar que els contribuents catalans havien presentat 91.000 declaracions. D'aquestes, ja s'havien sol·licitat 83.000 devolucions per valor de 71 milions d'euros i l'Agència Tributària havia acordat 1.900 devolucions per un import d'1,5 milions d'euros.

El delegat de l'Agència Tributària a Catalunya també va destacar que enguany, tot i l'increment en l'activitat, no hi ha hagut cap problema «d'estrès» en els sistemes informàtics de l'Agència Tributària. García de Castro també va valorar que enguany és el primer exercici en què es treballa íntegrament amb el sistema Renda WEB, que ha substituït definitivament el programa PADRE, com ja havia informat l'AEAT.

En aquest sentit, va celebrar la a consolidació del Renda WEB i «l'assumpció espectacular» d'aquest sistema per part de la ciutadania, que «permet fer la gestió amb màxima celeritat». El delegat va destacar que s'han incrementat el nombre de declaracions presentades en relació a la campanya anterior.

Durant tota la campanya, l'Agència Estatal d'Administració Tributària espera que a Catalunya es presentin 3,52 milions de declaracions, que donaran dret a devolució en 2,5 milions de casos per un import de 2.053 milions d'euros. Per contra, 912.000 declaracions resultaran a ingressar, per un import de 1.885 milions d'euros.

L'atenció als contribuents a través d'internet i per telèfon es va iniciar el darrer dimecres 5 d'abril i les devolucions ja han començat aquest divendres 7 d'abril.

El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, tant per les declaracions a ingressar com les que resultin a retornar.

Tanmateix, les declaracions a ingressar que facin el pagament mitjançant domiciliació bancaria tindran un termini de presentació fins el 26 de juny. La campanya presencial s'iniciarà l'11 de maig, igual que l'assistència del personal de les oficines de l'Agència Tributària.

20 milions a Espanya

L'AEAT preveu que es presentin 19.750.000 declaracions, xifra que representa un increment en el nombre de contribuents en aquesta campanya en relació a les anteriors. Hisenda també estima que tinguin dret a devolució un total de 14.775.000 declaracions, per un import d'11.198 milions d'euros.

D'altra banda, l'Agència Tributària espera que 4.175.000 declaracions surtin amb resultat a ingressar per un import de 8.537 milions d'euros.