Les netejadores de les comissaries, els parcs de Bombers gironins i la residència geriàtrica del Puig d'en Roca han començat a fer vaga. Una aturada que, d'entrada, es prorrogarà tots els dilluns de cada setmana amb l'objectiu que se'ls paguin els sous endarrerits. La vaga afecta una seixantena de treballadores, a qui l'antiga empresa que prestava el servei -Kluh Linaer- deu mensualitats, paga extraordinària i liquidació. Un deute que la nova firma a qui la Generalitat ha atorgat el contracte, Multianau, ja ha dit que no assumirà. Els sindicats CCOO i UGT pressionen el Govern perquè aquesta empresa, que ha subrogat la plantilla de Kluh Linaer, aboni les quantitats que s'han quedat a deure a les treballadores. Si no és així, els sindicats ja avancen que estudiaran ampliar els dies d'aturada indefinida.

La vaga que ha començat avui, i que es prorrogarà cada dilluns de manera indefinida, afecta una seixantena de treballadores. 42 netegen les comissaries dels mossos i els parcs de Bombers de tota la demarcació, i les altres divuit treballen a la residència geriàtrica del Puig d'en Roca, a Girona.

L'antiga empresa que prestava el servei, Kluh Linaer, els va quedar a deure la nòmina del mes de març, la liquidació i una paga extraordinària. Un deute que la nova adjudicatària, Multianau, que ha subrogat la plantilla, no assumeix.

"Tenint en compte els sous que cobren, i que moltes famílies en depenen, creiem que és una situació prou greu", indica el secretari de Serveis Privats de CCOO, Pau Gálvez. A més, a això s'hi afegeix que les treballadores de les comissaries i els parcs de bombers van patir una retallada d'horari i de sou ara fa cinc anys, que fa fer que passessin de treballar 22 hores setmanals a tan sols deu i mitja.

CCOO i la UGT reclamen que la nova empresa assumeixi el deute de Kluh Linaer i denuncien que Multianau està "pressionant" les treballadores per no abonar aquestes quantitats. "La nova empresa intenta que la plantilla signi un document on diu que no es fa responsable dels deutes anteriors", precisa el vicesecretari general de la FeSMC de la UGT a la demarcació, Joan Muntada.

Per això, els sindicats demanen a la Generalitat que intercedeixi, i que faci que Multianau pagui les nòmines, la liquidació i l'extraordinària. "Entenem que hi ha tres responsables d'aquesta situació: l'empresa que deixa de pagar, la nova que entra i que no assumeix el deute, però sobretot, la Generalitat", diu Muntada.

"El Govern, basant-se en criteris economicistes, atorga el contracte a aquell qui fa l'oferta més baixa; però no garanteix en cap moment que la gent pugui cobrar", subratlla. I hi afegeix: "Però en canvi, sí que demana dipòsits per si no es fa bé la feina, i nosaltres el que demanem és que no els retorni fins que no s'hagi pagat a la plantilla tot allò que se'ls deu".

Allargar la vaga

CCOO i la UGT asseguren que el seguiment de la vaga és del 100% i que tan sols s'estan complint els serveis mínims. A les comissaries, s'han de netejar les cel·les cada cop que hi hagi detinguts. Als parcs de bombers, no hi ha cap netejadora treballant. I al Puig d'en Roca, hi ha un terç de la plantilla (en aquest cas, tres persones).

Els sindicats ja avancen que, si no hi ha moviments, es plantejaran allargar les aturades indefinides, que de moment es fan cada dilluns. "Valorarem en assemblea i amb els comitès de vaga si ampliem a més dies de la setmana aquesta vaga indefinida", ha conclòs Muntada.