CaixaBank ha obtingut en el primer trimestre d'aquest any un benefici net de 403 milions d'euros, un 48 % més que en el mateix període del 2016, després de la integració del Banc Portuguès d'Inversions (BPI) en el mes de febrer.

D'aquest resultat, 353 milions corresponen a l'activitat de CaixaBank, xifra que suposa gairebé un 30 % més que en l'exercici anterior, mentre que 50 milions els aporta BPI, segons que ha informat l'entitat catalana al regulador borsari, la CNMV.

La incorporació del banc portuguès ha impulsat el creixement del marge d'interessos de CaixaBank, que se situa a tancament del trimestre en 1.153 milions, un 13 % més, en tant que els ingressos per comissions creixen un 20,3 %, fins als 588 milions.

Per contra, el marge brut es redueix un 1,5 %, situant-se en 1.893 milions, i el d'explotació cau un 13,8 %, fins a 792 milions, degut principalment a la menor generació d'ingressos derivats d'actius financers i a la cartera de participades, que contempla la venda del 2 % del capital de BPI a BFA.

Els recursos totals de clients del grup se situen ara en els 338.053 milions d'euros, amb un augment de l'11,2 % el 2017 gràcies a BPI, mentre que els crèdits bruts ascendeixen a 227.934 milions, un 11,3 % més.

Sense considerar l'aportació de BPI, tant el total de la cartera com la cartera sana de CaixaBank es mantenen estables.

Creix el crèdit en tots els àmbits

L'evolució per segments presenta indicadors positius en el creixement de la nova producció del crèdit per a l'adquisició d'habitatge (+11,5 %), per a empreses (+46,9 %) i al consum (+32 %).

Aquests resultats, comenta l'entitat, compensen el desendeutament en altres finalitats de particulars i el reduït pes del finançament a promotors sobre la cartera de crèdit, que se situa en el 3,9 % a 31 de març.

Dins de l'activitat comercial també destaca el fort creixement del negoci d'assegurances i gestió d'actius, segons el grup que presideix Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar.

Així, els actius sota gestió se situen en 84.693 milions d'euros, un 3,4 % més el 2017, i ressalta l'increment del patrimoni gestionat en fons d'inversió, carteres i sicavs, que arriba als 58.896 milions, gairebé un 4 % més, així com l'evolució dels plans de pensions, que creixen un 2,3 %, fins als 25.797 milions.

Després d'incorporar BPI, la ràtio de morositat del grup se situa en el 6,7 %, dues dècimes per sota del tancament del 2016, i la ràtio de cobertura de la cartera dubtosa millora fins al 49 %.

Els saldos dubtosos, excloent la incorporació de saldos després de l'adquisició de BPI, es redueixen en 127 milions d'euros en el trimestre i les pèrdues per deteriorament d'actius financers i altres dotacions a provisions arriben als 619 milions, un 51 % més, després de registrar en el trimestre 152 milions associats a prejubilacions i 154 milions de sanejament de l'exposició a la Sareb.

A finals de març, la cartera d'adjudicats nets disponibles per a la venda se situa en 6.285 milions d'euros, amb una ràtio de cobertura del 59%.

CaixaBank assenyala, en aquest sentit, que en el primer trimestre s'ha mantingut la tendència en el descens d'entrades en la cartera d'adjudicats i els elevats nivells de comercialització, amb 1.719 milions d'euros en els últims dotze mesos, entre vendes i lloguers.

Els actius immobiliaris destinats al lloguer ascendeixen a 3.088 milions d'euros nets de provisions i la ràtio d'ocupació d'aquesta cartera se situa en el 90 %.

Lideratge financer a la Península

Amb la incorporació de BPI, CaixaBank assoleix el lideratge financer a la Península Ibèrica, amb un volum de negoci de 564.000 milions d'euros i 15,8 milions de clients.

Segons CaixaBank, aquesta integració ha produït un resultat extraordinari de 159 milions. Tenint en compte que el procés de reestructuració que emprendrà BPI en els pròxims mesos tindrà un cost aproximat de 155 milions per al grup català, l'impacte global de l'operació serà neutre.