La Comissió Europea (CE) portarà Espanya, així com a Croàcia, Xipre i Portugal, davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver incorporat «completament» en la seva legislació la normativa europea sobre crèdits hipotecaris.

L'últim avís es va produir el passat 24 de gener i els van donar dos mesos de marge per iniciar els tràmits per adaptar la norma. Els països tenien de termini fins al 21 de març de 2016 per traslladar la llei, va precisar en un comunicat l'Executiu comunitari, que ja havia demanat formalment a aquests països en 2015 que implementessin la directiva. L'objectiu de la directiva és «crear un mercat de crèdit hipotecari en tota la Unió amb un nivell elevat de protecció dels consumidors», va indicar la Comissió Europea.

Davant aquesta decisió a nivell eruopeu, el Govern espanyol confia que Espanya pugui tenir una norma hipotecària d'acord amb les exigències europees, alguna cosa que no depèn només de l'Executiu, abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre aquest tema.

En aquests moments es busca el consens necessari per superar el tràmit parlamentari, amb l'objectiu que Espanya incorpori completament la normativa europea sobre crèdits hipotecaris.

Espanya porta retard en la transposició d'aquesta directiva perquè durant tot el 2016 el Govern va estar en funcions i no va poder avançar en aquesta matèria, extrem que ha passat per alt Brussel·les.

Desprotecció dels consumidors

Segons l'Executiu, la no aplicació de la llei europea en els Estats membres dóna lloc al fet que els consumidors d'aquests països no disposin de la protecció que la mateixa atorga quan subscriuen els seus préstecs hipotecaris o quan experimenten dificultats per reemborsar-los.

Sense la directiva, adoptada el 4 de febrer de 2014, els intermediaris de crèdit tampoc poden comptar amb un passaport per a les seves activitats comercials, la qual cosa «priva als consumidors de Croàcia, Xipre, Portugal i Espanya d'ofertes de crèdit potencialment més avantatjoses procedents de prestadores d'altres Estats membres», va explicar Brussel·les.

L'Executiu va assegurar que aquesta situació «dificulta la competència, limita les possibilitats d'elecció i porta a uns preus més alts».

La norma introdueix la Fitxa Europea d'Informació Normalitzada (FEIN), que busca permetre als prestataris comprendre millor els riscos inherents al seu contracte hipotecari; mesures per avaluar la solvència dels sol·licitants d'una hipoteca i principis per autoritzar i registrar als intermediaris de crèdit.

Així mateix, posseeix disposicions relatives al reemborsament anticipat, els préstecs subscrits en moneda estrangera, les pràctiques de venda vinculada, l'educació financera, la taxació de la propietat, les demores i l'execució hipotecària.

A més d'en 2015, la Comissió ja va demanar a Espanya al maig i novembre de l'any passat traslladar la directiva a la legislació nacional.