La Finestreta Única Empresarial (FUE) ja és present a 905 municipis de Catalunya, el 96% del total, i pròximament s'incorporaran 15 municipis més, cobrint ja el 76% de la població del país. Són dades que es van donar a conèixer aquesta setmana a la cloenda de la jornada «Finestreta Única Empresarial. Ara obrir és més fàcil, ho sabies?».

La FUE és l'espai físic o virtual des d'on les empreses poden fer totes les gestions necessàries per desenvolupar la seva activitat, amb independència de l'Administració responsable. Entre els 27 ajuntaments pendents d'adhesió hi ha la ciutat de Barcelona, cas especialment complex per tenir una població d'1,6 milions d'habitants i una extensa activitat econòmica. Sense comptar la capital catalana, la població del país que encara no pot accedir a la FUE és d'unes 150.000 persones.

La Finestreta Única Empresarial i el Canal Empresa cerquen la simplificació administrativa impulsada pel Govern, amb una llei que va entrar en vigor l'estiu de 2015. La FUE es va crear, però, l'any 2011 i s'està desenvolupant actualment a través del Pla per a la Implantació 2015-2017. Les seves prioritats i finalitats són: aprofundir en el canvi de model de la relació entre les empreses i l'Administració; consolidar i incrementar el catàleg de tràmits, així com la incorporació d'ajuts i subvencions; implantar l'eina al 100% del món local, i donar a conèixer el nou model de relació entre empreses i administració.

La FUE té com a característiques la integració de serveis i tramitació unificada, incorporant tots els tràmits i serveis que les empreses necessiten per realitzar la seva activitat al llarg de tot el seu cicle de vida. A més, és «multiadministració», oferint tots els tràmits necessaris independentment de quina sigui l'administració encarregada. La finestreta dona el seu servei a través de diversos canals, tot i que es prioritza l'electrònic.

En total, la FUE permet gestionar 524 tràmits relacionats amb l'activitat econòmica: un 40% dels quals es poden també completar íntegrament pel canal electrònic. Segons apunta el Departament d'Empresa i Coneixement del Govern, la implantació de la FUE ha contribuït a invertir les preferències de les empreses pel que fa a la gestió electrònica dels tràmits. Mentre el 2014 es gestionaven un 37% dels expedients per via electrònica i un 63% de forma presencial, el 2016 s'ha invertit la tendència i la gestió electrònica dels expedients ja representa el 72% del total.

D'altra banda, l'«estandarització» és un altre dels trets de la FUE, ja que pel fet de ser única estandaritza i homogeneïtza les gestions. A més, treballa amb celeritat per donar una resolució el més immediata possible.