La Fira del Tap, que tindrà lloc del 16 al 18 de juny a Cassà de la Selva, comptarà amb una quarantena d'actes al voltant del suro, la indústria i la gastronomia, tal com recull el portal www.firadeltap.cat posat en marxa aquesta setmana. Josep Roca, sommelier d'El Celler de Can Roca, serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la Fira amb una xerrada sobre les propietats del tap de suro, el divendres 16 de juny, a les 19 h, a la Sala Centre Recreatiu. En aquesta primera edició de la Fira del Tap es desenvoluparan activitats al voltant de tres eixos principals: suro, indústria i gastronomia. Un circuit que permet anar des de les Gavarres fins a les taules de qualsevol restaurant o casa del món a través del tap de suro.

El suro

La Fira del Tap permetrà viure l'experiència a la sureda, la matèria primera del tap de suro. Entre els actes destacats en aquest àmbit hi ha les dues peles del suro i el tast d'esmorzar de pelador del dissabte 17 i el diumenge 18 de juny, a les 8 del matí, explica l'organització. A més, la pela del suro del dissabte 17 de juny comptarà amb una trobada d'instagramers i el diumenge 18 de juny es farà un taller de la pela del suro en família. Paral·lelament, del dijous 15 al dissabte 17 de juny, hi ha programat un curs de pelador de suro per a tots els que es vulguin iniciar en aquest món o ampliar les seves nocions sobre aquest àmbit. Totes aquestes activitats tindran lloc a la finca de Can Vilallonga, al massís de les Gavarres. Un altre dels objectius de la Fira del Tap és apropar-se a la indústria surera i mostrar l'evolució del món dels tapers d'abans i d'ara. Per això, el divendres 17 de juny, s'organitzen visites a fàbriques de suro de Cassà i durant tot el cap de setmana hi haurà demostració d'oficis de tapers d'abans.

Ruta literària

Un altre dels actes destacats en aquest àmbit és la ruta literària «Quan en dèiem xampany», guiada pel seu autor, Rafel Nadal. Durant el cap de setmana també hi haurà sessions de debat sobre la sureda de les Gavarres, la indústria surera i la gastronomia. El tercer pilar de la Fira del Tap és la gastronomia, que es potenciarà a través dels maridatges i les xefles dels vells tapers. Hi haurà tres sessions de maridatge a càrrec de Marta Arenas i Laura Masramon.

Els àpats dels tapers

Un altre dels elements singulars seran els «xic-xec», que reproduiran l'ambient dels àpats que feien els tapers amb els seus plats propis com el niu, la beguda i la bona música. Aquests àpats populars tindran lloc el dissabte per sopar i el diumenge per dinar, al pati de Can Trinxeria.