El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va instar l'empresariat a trencar «l'statu quo» amb l'Estat «per supervivència», perquè l'única alternativa al procés «és la decadència». Puigdemont va destacar que quan l'Executiu central boicoteja missions empresarials o no inverteix en infraestructures, en clara referència al corredor mediterrani, «s'està posant trampes a ell mateix i no al procés», perquè fins i tot «abandona les empreses que no volen la independència».

Per això, el president català va demanar al sector econòmic que giri els ulls cap a Europa i que confïi en el seu «pragmatisme», avançant que la Unió acollirà una Catalunya independent. Puigdemont va clausurar a Girona el primer acte del cicle de conferències «Els empresaris volem saber», organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya. Durant el seu discurs, el president va treure xifres per defensar l'empenta econòmica de l'Estat propi i va insistir que el procés actua com a revulsiu a l'hora d'atraure inversions estrangeres.

Davant un auditori format per 300 persones, el president de la Generalitat va defensar que «el progrés econòmic d'una Catalunya independent és evident». Puigdemont es va remetre a les estadístiques (PIB, exportació, atur, atracció d'inversió estrangera...) per rebatre el discurs de la por que pregona la Moncloa, i deixar clar que «l'única alternativa» és la independència. «Durant el 2016, només el 37,3% de les vendes de Catalunya s'han fet a l'Estat espanyol; l'altre 67,2% han estat a la resta del món», va explicar.