Si vostè va adquirir un vehicle el 2015, es va beneficiar de les ajudes del Pla PIVE i no va incloure aquestes subvencions a la declaració de la Renda que va fer l´any passat, té un problema amb Hisenda. El Govern central acaba d'admetre que un total de 25.443 ciutadans de tot Catalunya es troben actualment en aquesta situació. És a dir, que van optar per renovar els seus cotxes i van aprofitar els incentius econòmics que va impulsar l'Executiu de Mariano Rajoy. No obstant això, sigui per simple desconeixement o per altres motius, no van incloure a la seva declaració de la Renda aquests 1.000 euros que els va concedir el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Aquest guarisme l'acaba de traslladar el Govern central als diputats socialistes María Guadalupe Martín, Patricia Blanquer i Julián López Milla, en una resposta escrita.

López Milla va explicar que es va interessar per aquest assumpte en la Cambra baixa perquè intuïa que un elevat nombre de ciutadans no sabia que havia de declarar aquests 1.000 euros -els 1.000 addicionals que van aportar els concessionaris no havien d'incloure's en la Renda-. I ara, l'Executiu central acaba de confirmar les seves sospites. Li ha facilitat una resposta escrita en la qual desgrana el total d'afectats per comunitats autònomes -vegeu el mapa que acompanya aquestes línies.

Tots els afectats s'exposen a una possible sanció de l'Agència Tributària. No obstant això, aquesta entitat de dret públic adscrita al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques preveu la multa com a última opció. De fet, el mateix Govern central explica en la seva resposta parlamentària que es «està notificant a cada ciutadà el seu deure de declarar els imports corresponents a les ajudes del Pla PIVE (Programa d'Incentiu al Vehicle Eficient)» i alhora els anima a presentar una declaració complementària per evitar la sanció.

El secretari general del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), José María Mollinedo, va corroborar que l'Agència Tributària «prefereix informar a sancionar», encara que va matisar que en cas que els afectats desoeixin les seves recomanacions i no realitzin la declaració complementària, sí que hi haurà multa. Llavors es procediria a realitzar un requeriment reclamant la tributació de l'ajuda i s'imposarà la sanció.

Nombre de ciutadans afectats

Aquesta podria assolir el 50% de la subvenció -és a dir, 500 euros-, que podrien veure's reduïts fins a uns 260 aproximadament si s'accepta llavors la infracció i s'abona en un curt període de temps. Mollinedo explica, amb tot, que la sanció dependrà de la base liquidable de la declaració del contribuent. El secretari general de Gestha també aclareix un altre dubte: què ocorre si un ciutadà es va beneficiar de les ajudes del Pla PIVE, però els seus ingressos no arriben als 17.000 euros i per tant no està obligat a realitzar la declaració de la Renda? Doncs que sí que l'haurà de realitzar l'exercici següent d'haver adquirit el vehicle. «Tota ajuda que superi els 500 euros s'ha de declarar», va resoldre Mollinedo, alhora que va reivindicar de nou «el bon criteri» amb el qual està actuant l'Agència Tributària. «Des de Gestha ens agrada que no s'hagi imposat directament la sanció», va insistir.

Amb la nova reforma fiscal, que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2015 i, sobretot, amb la reducció de les subvencions que ha suposat l'entrada en vigor del Pla PIVE 8, si un ciutadà s´ha acollit a aquest pla com en els anteriors PIVE, haurà de declarar-ho a Hisenda, però li retindran fins a un 40% menys.

Amb l'entrada en vigor del Pla PIVE 8, les subvencions d'ajuda a la compra d'un vehicle eficient es van reduir dels 2.000 euros als 1.500: 750 per part del fabricant i 750 euros per part del Govern. Precisament, és únicament la subvenció governamental el que, aquells que s'acollien a aquests plans PIVE, havien de declarar a la seva Declaració de la Renda d'aquest any; i això no canviarà. Així, com ja ha arribat el moment de realitzar la Declaració de la renda de 2016, ara cal declarar aquests 750 euros com a «guanys patrimonials no derivats d'una transmissió» -i cal indicanr-les, a priori, en la casella 266 de l'imprès.