La inauguració del nou saló de l'automòbil, l'Automobile Barcelona, va servir per destacar el protagonisme innovador de Fira de Barcelona en combinar la capitalitat del Mobile World Congress amb un dels salons més clàssics que se celebra a la capital catalana i que està a punt, en la pròxima edició de 2019, de complir el seu primer centenari.

El president, Carles Puigdemont, va subratllar l'encert d'aquest «maridatge» entre la indústria de l'automòbil i el nou Automobile Barcelona, que va obrir les seves portes amb la celebració del congrés professional Connected Hub. Aquest congrés acollirà a 90 empreses, 30 firmes de cotxes, 108 ponents i més de 2.000 persones inscrites a les jornades. Puigdemont ha plantejat que el gran repte és que aquesta innovació arribi a tota la societat i s'eviti una «bretxa social».

L'Automobile Barcelona, el reinventat saló internacional de l'automòbil, va orbir només a periodistes i professionals amb la presentació mundial del nou Seat Ateca FR com un dels principals reclams.

En general les marques aposten per cotxes interconnectats que s'assemblaran a un «mòbil amb rodes» -en paraules d'una responsable de Seat. Diverses companyies aposten també pel vehicle elèctric.

Per primera vegada a Espanya, la nord-americana Tesla és present en un saló de l'automòbil. És un dels atractius del saló i la marca Tesla ha triat Barcelona per estrenar-se en un saló de l'automòbil a l'Estat i hi ha portat el model X (amb una autonomia de 540 quilòmetres) i el model S (amb una autonomia de 630 quilòmetres). Tesla té 14 punts de recàrrega a l'estat espanyol i l'objectiu és acabar l'any amb 24.

De moment la marca de Califòrnia no té botigues físiques a l'estat espanyol però preveu obrir-ne una a Barcelona i una altra a Madrid de cara a la segona meitat de l'any. De moment, a finals de maig obrirà durant 2 mesos una tenda efímera ('pop up store') al Port Vell de la capital catalana, on es podran provar els cotxes.

L'Automobile Barcelona arrenca la seva 39a edició amb l'obertura per primer vegada del congrés per a professional sobre la connectivitat en la indústria de l'automòbil i l'obertura de portes del saló només per a professionals.