El Centre de Noves Oportunitats (CNO) de Girona, que gestionen conjuntament les fundacions Oscobe i Intermedia, busca empresaris del territori que donin una oportunitat laboral a joves «ni-ni forçosos». Són nois d'entre 16 i 24 anys, que viuen en situació de vulnerabilitat i que no han pogut formar-se i alguns no estan ni alfabetitzats.

«Joves que s'han vist obligats a deixar els estudis, o bé que fa poc que han arribat aquí, i que no han tingut oportunitat d'aprendre», va explicar el president d'Oscobe, Salvador Ferran. Ara, aquest programa els ha permès aprendre feines relacionades amb sectors com l'hostaleria, la jardineria, la informàtica o la perruqueria i estètica.

Amb l'objectiu que facin el salt al món laboral, Oscobe i Intermedia impulsen una jornada que els posi en contacte amb empresaris. El programa del CNO ha permès atendre 385 joves i ja ha tancat una seixantena de contractes de més de mig any de durada.

El programa específic per atendre aquests joves en situació de vulnerabilitat dura dos anys. Va començar la tardor del 2015, s'estén arreu de Catalunya i l'impulsa la Generalitat. A la demarcació, l'aliança entre les fundacions Oscobe i Intermedia va ser qui va guanyar el concurs públic per gestionar el CNO de la demarcació.

L'objectiu de la iniciativa, que al territori compta amb un pressupost de 3 MEUR, és dona una nova oportunitat a aquells joves que, com concreta Ferran, s'han vist abocats a ser «ni-ni forçosos». «Les circumstàncies no els han permès escollir; han hagut de deixar els estudis, o no han pogut fer-ne, i ara es troben amb què no tenen feina perquè no han pogut formar-se», hi va afegir el president d'Oscobe. La voluntat del CNO és orientar-los perquè trobin la seva vocació, aprenguin una feina i, si ho desitgen, també reprenguin els estudis.

La directora del Centre, Ada Colomer, va explicar que a la demarcació, el CNO té sis seus: Girona, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, la Bisbal, Olot i Blanes. Fins ara, ja s'han pogut atendre 385 joves -el màxim que preveia la convocatòria-.

La formació, les tutories i els itineraris duren un màxim de dos anys. Però n'hi ha que s'hi han estat menys, perquè ja han aconseguit l'oportunitat laboral que cercaven. «L'any passat vam aconseguir tancar 40 contractes de més de mig any de durada, i en el que portem de 2017 ja n'hem sumat uns 25 més», va concretar Colomer.

Ara, el programa entra a la fase final, quan els joves decideixen continuar els estudis que van veure's forçats a deixar o bé opten per provar de trobar feina. «Gairebé el 70%, però, es decanten per a aquesta segona opció, perquè les circumstàncies familiars o la situació de vulnerabilitat els hi obliguen», va precisar la directora.