Les microempreses i les pimes de menys de 50 treballadors lideren la contractació de qualitat a Catalunya, concentrant el 69,2% dels contractes indefinits que es van subscriure en el 2016, segons la primera edició de «L'informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana» de Fepime. Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime, va subratllar que amb aquestes dades es constata que les pimes i les microempreses són les que generen «més ocupació i de més qualitat».

L'estudi, presentat ahir, analitza l'evolució de les empreses i de les seves plantilles des de la perspectiva de la grandària de les companyies entre els períodes de la crisi, que comença el 2008 i el període de la recuperació, que s'estableix a partir del 2014.

En l'informe s'assegura que en el 2016 el cens d'empreses a Catalunya encara no ha recuperat la xifra d'abans de crisi. En el 2016, les 596.196 empreses que hi havia a Catalunya encara estaven un 4,76% per sota del cens demogràfic del teixit empresarial que hi havia en el 2008 (626.020).

Una altra dada preocupant del teixit empresarial català i espanyol és la dimensió de les empreses que estan en actiu. En el 2016, tant a Catalunya com a l'estat espanyol, a l'entorn del 87% de les societats constituïdes tenien una plantilla de menys de 10 treballadors.

Tot i aquesta petita dimensió empresarial, el fet positiu que han destacat des de Fepime és que dels contractes indefinits que es van celebrar a Catalunya el 2016, el 69,2% els van signar empreses de menys de 50 treballadors; el 40,47%, empreses amb menys de 10 treballadors; i el 28,75%, societats entre 11 i 50 treballadors.

María Helena de Felipe va destacar que aquestes xifres de l'ocupació indefinida demostren que el motor de l'ocupació de qualitat són les pimes i que suposen una realitat de la que cal estar «orgullosos».

Més gran, més temporalitat

L'informe també destaca que la temporalitat augmenta quan més gran és l'empresa. Així, dels contractes formalitzats el mes de març en empreses de menys de 10 treballadors, el 76,36% van ser temporals, mentre que entre les empreses amb entre 11 i 50 treballadors aquest percentatge va ser del 80,85% i en les empreses de més de 500 treballadors aquesta temporalitat se situa en el 94,21% dels contractes. «A més grandària, més temporalitat en la nova contractació», va destacar César Sánchez, secretari general de Fepime.

Finalment, María Helena de Felipe es va referir a l'últim informe del Banc Central Europeu sobre l'estat de les pimes en la Unió Europea. En aquesta última edició, els empresaris de les pimes han manifestat que la primera preocupació que tenen és «trobar nous clients», la segona inquietud és trobar el personal de plantilla més adequat i format i, com a tercera preocupació, se situava la manca de finançament.